Dla wielu z nas kawa jest niemal pierwszą rzeczą, którą robimy po przebudzeniu. Bez niej nie wyobrażamy sobie poranka. Często jednak podczas parzenia i/lub picia kawy popełniamy błędy, które powodują, że nasz ulubiony napar ma wstrętny smak. Jakie są najczęstsze popełniane błędy podczas picia/parzenia kawy?
1. Kawa niskiej jakości
Każdy z nas lubi dobre okazje, lecz w przypadku kawy nie jest to dobre rozwiązanie. Dlatego kupuj wyłącznie ziarna dobrej jakości – organiczne, które mają optymalne połączenie kwasowości, goryczy i słodyczy.
2. Nieprawidłowo dobrana kawa do procesu parzenia
Pamiętaj, aby dobierać kawę zgodnie z procesem parzenia. Gdy lubisz mocne espresso, to wybieraj gatunki, które są idealne do tego rodzaju kawy. Gdy wolisz kawy z „dodatkami”, to wybieraj gatunki dedykowane do tego rodzaju parzenia.
3. Zły stopień zmielenia kawy
Każdy sposób parzenia wymaga innego rozdrobnienia ziaren. Niektóre metody parzenia wymagają drobnego mielenia, a inne grubego mielenia. Zanim zaparzysz kawę, zapoznaj się z prawidłowym stopniem zmielenia ziaren.
4. Niepoprawna technika parzenia kawy
Technika parzenia kawy ma również wpływ na smak naparu. Jeśli do parzenia wykorzystujesz automatyczny ekspres do kawy, to napar przygotowuje się sam. Dużo większe wyzwanie stanowi przygotowanie kawy w innych urządzeniach. Dlatego zawsze zwracaj uwagę na stopień zmielenia kawy (np. w przypadku ekspresów przelewowych zbyt wysoki stopień zmielenia powoduje zapychanie się filtra).
5. Lepsza kawa ziarnista niż mielona
Wiele osób do codziennego parzenia kawy wybiera wyłącznie kawę mieloną, która nie jest dobrym rozwiązaniem. Całe ziarna tak szybko nie wietrzeją. Gdy chcesz się cieszyć smakiem i aromatem czarnego napoju, to najlepiej jest go przygotowywać ze świeżo zmielonych ziaren. Choć mielona kawa jest wygodna, to pamiętaj, że szybko wietrzeje, a tym samym traci swój smak i aromat.
6. Zbyt mała ilość wody użyta do parzenia kawy
Wiele osób nie zwraca uwagi na ilość wody użytą do parzenia kawy. Jest to błąd. Najlepsza proporcja to 2 ½ łyżeczki kawy na 180 ml wody. Jeśli taki napar jest zbyt mocny, to ilość kawy możesz dopasować do własnych preferencji.
7. Wcześniejsze mielenie ziaren
Wcześniejsze mielenie ziaren jest wygodne zwłaszcza dla osób, które chcą rano dłużej pospać. Jednak nie jest to dobre rozwiązanie. Ziarna kawy po zmieleniu przedostaje się do nich powietrze, a tym samym kawa zaczyna się utleniać przez to, napar nie smakuje już tak dobrze. Dlatego zaleca się mielenie ziaren max. 10 min. przed parzeniem.
8. Niewłaściwe przechowywanie ziaren
Jeśli chcesz zapobiec przedostawaniu się powietrza i wilgoci do ziaren kawy, to niezbędne jest hermetyczne opakowanie. Ziarna muszą być zawsze przechowywane w ciemnym miejscu w temp. pokojowej. Pamiętaj, aby kawy nie przechowywać w pobliżu innych przypraw.
9. Odgrzewanie kawy w kuchence mikrofalowej
Prawie nikt nie lubi zimnej kawy. Dlatego wiele ludzi podgrzewa napój w kuchence mikrofalowej. Jest to błąd. Proces ten tylko wzmacnia gorycz napoju. Jeśli lubisz ciepły napój, to pij go w kubku termicznym.
10. Używanie złej jakości wody
Woda ma bardzo duże znaczenia dla jakości kawy. Aby poprawić smak kawy zalecamy stosować do parzenia wyłącznie przefiltrowaną wodę.
11. Nieodpowiednia temperatura wody do parzenia kawy
Właściwie dobrana temperatura wody wydobywa najlepsze aromaty. Jeśli woda jest zbyt gorąca, to napar będzie miał gorzki smak. Optymalna temp. w przypadku większości kaw to 100°C, jeśli używasz French Press, to najlepsza temp. parzenia wynosi 90°C.
12. Niewłaściwy kubek do picia kawy
Gdy chcesz cieszyć się świetnym smakiem czarnego napoju, to wybierz ceramiczny lub szklany kubek. Gdy pijesz kawę w kubku termicznym, to wybieraj wyłącznie produkty wysokiej jakości. Gdy kupujesz kawę na stacji benzynowej, to zawsze zabieraj ze sobą własny kubek termiczny.
13. Picie kawy z zimnego kubka
Wielu baristów zaleca, aby przed przygotowaniem ulubionego czarnego naparu przelać kubek wrzątkiem. Dlaczego? Dzięki temu kawa dłużej jest ciepła i możesz cieszyć się jej aromatem.
14. Nieprawidłowe czyszczenie ekspresu do kawy
Aż trudno uwierzyć, że ekspresy do kawy zajmują 5 miejsce wśród najbardziej zanieczyszczonych przedmiotów w kuchni. Nieprawidłowe wyczyszczenie urządzenia do parzenia kawy ma negatywny wpływ na smak ulubionego napoju. Ekspres kolbowy należy czyścić po każdym użyciu, natomiast ekspres przelewowy wystarczy raz w miesiącu.
15. Zbyt duża liczba dodatków do kawy
Bardzo modne są różnorodne dodatki do kawy np. bita śmietanka, syropy czy mleczko skondensowane oraz cukier. Wszystko to sprawia, że kawa staje się wysokokalorycznym i niezdrowym deserem. Dlatego, jeśli pijesz kawę, to wybieraj czarną bez dodatków.
16. Przedawkowanie kofeiny
Kawa spożywana jest głównie w celu pobudzenia lub jako pomoc w skupieniu. Spożywanie kofeiny w nadmiernych ilościach jest szkodliwe dla zdrowia. Dlatego lekarze i dietetycy zalecają spożywanie maksymalnie 2-3 filiżanek kawy na dzień.
17. Spożywanie niewystarczającej ilości wody
Kawa jest napojem moczopędnym, dlatego tak ważne jest wypijanie odpowiedniej ilości wody. Wielu dietetyków zaleca za każdy wypity kubek kawy wypić 2 kubki kawy. Dzięki temu można utrzymać optymalny poziom nawodnienia w organizmie.
18. Picie kawy przed snem
Kawa zawiera kofeinę, dlatego jest to idealny napój do spożywania w czasie wykonywania nocnej pracy. Nie należy spożywać kawy przed snem, ponieważ powoduje zaburzenia fazy REM snu i występowanie migren. Może również powodować spadek nastroju.