Masło z orzechów arachidowych znane jest na całym świecie. Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na stan zdrowia. Dlaczego warto jeść masło z orzechów arachidowych?
Jak powstaje masło arachidowe?
Pasta orzechowa archidowa dostępne w sklepach produkowane jest metodą ciągłą lub wsadową. Orzechy arachidowe pozbawiane są łupinek, a następnie prażone w piecu. Później są studzone, co chroni je przed nadmierną utratą tłuszczów. W ostatnim etapie orzechy są przebierane i mielone pod właściwym ciśnieniem na pastę.
Pasta arachidowa – wartości odżywcze
Choć masło arachidowe jest bardzo kaloryczne, w 100 g jest 589 kcal. Zawiera głównie tłuszcz 49,4 g (w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe 21,1 g oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe 14,3 g). Ma również sporo białka 24,05g oraz węglowodanów 21,59 g. Jest bogate w błonnik pokarmowy, w 100 g jest 6,6 g włókna. Masło orzechowe jest również świetnym źródłem witamin z grupy B, E i cholinę. Zawiera również minerały: potas, sód fosfor, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk i miedź. Masło z orzechów arachidowych jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy takich jak luteina, polifenole i resweratrol.
Składniki odżywcze w 100g masła arachidowego
Składnik | Masło nerkowca | Dzienne zapotrzebowanie |
---|---|---|
Kalorie | 609 kcal | |
Tiamina | 0.16 mg | 13 % |
Riboflawina | 0.16 mg | 12 % |
Niacyna | 1.11 mg | 7 % |
Witamina B6 | 0.20 mg | 12 % |
Folat, DFE | 55 mcg | 14 % |
Witamina E (alfa-tokoferol) | 5.08 mg | 34 % |
Witamina K | 30.30 mcg | 25 % |
Cholina | 48.30 mg | 9 % |
Wapń | 61 mg | 5 % |
Miedź | 1.76 mg | 196 % |
Żelazo | 4.91 mg | 27 % |
Magnez | 206 mg | 49 % |
Fosfor | 388 mg | 31 % |
Potas | 447 mg | 10 % |
Selen | 9.30 mcg | 17 % |
Sód | 295 mg | 13 % |
Cynk | 4.43 mg | 40 % |
Białko | 12.12 g | 24 % |
Węglowodany | 30.30 g | 11 % |
Błonnik | 3 g | 11 % |
Porównanie wartości odżywczych masła arachidowego z innymi masłami orzechowymi.
Masło z orzechów arachidowych ma podobną wartość kaloryczną do innych maseł orzechowych. Najbardziej kaloryczne jest masło z orzechów pekan, pinii i makadamia. Masło z orzechów arachidowych ma największą zawartość białka, aż 8 g w porcji. Wszystkie masła orzechowe mają podobną zawartość witaminy z grupy B. Najwięcej witaminy E ma masło migdałowe.
Czy pasta arachidowa jest zdrowa? Poznaj właściwości
Masło arachidowe zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Codzienne jedzenie masła orzechowego zmniejsza ryzyko śmierci nawet o 21%, a chorób serca o 38%.
Ma korzystny wpływ na układ sercowo- naczyniowy
Masło z orzechów arachidowych zawiera kwas oleinowy, który pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, cukru oraz ciśnienia krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca. Masło z orzechów arachidowych jest również świetnym źródłem kwasów Omega-3, które obniżają zły cholesterol i zwiększają poziom dobrego cholesterolu. Jest również naturalnym źródłem argininy (aminokwasu), który pomaga zapobiegać chorobom serca i układu krwionośnego.
Ma właściwości przeciwnowotworowe
Masło z orzechów arachidowych jest świetnym źródłem wit. E i z grupy B – wykazują działanie przeciwutleniające. Zapobiegają uszkodzeniom komórek, dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na takie choroby jak rak. Pasta z orzechów arachidowych zawiera również kwas kumarowy, który uważany jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zawiera także resweratrol wykazujący działanie przeciwnowotworowe. Zmniejsza również ryzyko występowania otyłości i chorób serca.
Hamuje apetyt
Gdy cierpisz na nadmierny apetyt, to połącz masło z orzechów arachidowych z odżywką białkową. Taki duet możesz stosować, np. do ciasta na placuszki czy naleśniki. W jednym z badań opublikowanych w British Journal of Nutrition udowodniono, że spożywanie masła z orzechów arachidowych na śniadanie zmniejsza apetyt, aż do 12 godzin.
Ma korzystny wpływ na skórę i paznokcie
Masło z orzechów arachidowych zawiera witaminy z grupy B i E. Jest świetnym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Wszystko to sprawia, że jest to idealny wybór dla suchej i zniszczonej skóry. Masło z orzechów arachidowych zawiera również luteinę, dzięki temu chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi wolnymi rodnikami. Łagodzi podrażnienia skóry oraz zmniejsza stan zapalny towarzyszący wielu chorobom skóry, np. trądzik, egzema czy łuszczyca. Ma właściwości antybakteryjne, dzięki temu zmniejsza liczbę ropnych wyprysków na twarzy. Zawarta w produkcie wit. E poprawia elastyczność skóry, zmniejsza oznaki starzenia się i poprawia nawilżenie skóry.
Ma korzystny wpływ na włosy
Masło z orzechów arachidowych jest świetnym źródłem witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na stan włosów. Biotyna wzmacnia strukturę włosa i zwiększa odporność na uszkodzenia. B6 poprawia wygląd wizualny włosów. Magnez ma korzystny wpływ na skórę głowy, co pomaga zachować mocne i zdrowe włosy. Cynk wspomaga porost włosów, dzięki temu rosną szybciej i są grubsze. Zawarte w maśle orzechowym przeciwutleniacze mają korzystny wpływ na strukturę włosów – zapobiegają rozdwajaniu się końcówek. Jeśli chcesz poprawić stan swoich włosów, to zalecamy zewnętrzne stosowanie masła z orzechów arachidowych – odżywia skórę i włosy, jednocześnie łagodzi wszelkie podrażnienia.
Pomaga utrzymać masę mięśniową
Spożywanie produktów bogatych w białko pomaga w zachowaniu masy mięśniowej podczas odchudzania. Produkty bogate w białko pomagają przyspieszyć metabolizm tłuszczów. Pomaga w utrzymaniu zdrowia nerek.
Wspomagają walkę z cukrzycą
Masło z orzechów arachidowych ma niską zawartość cukru, dzięki temu pomaga zapobiegać skokom cukru we krwi. Przez wielu dietetyków uważane są za zdrową i smaczną przekąskę dla osób z cukrzycą typu 2.
Pomaga w odchudzaniu
Zawierają jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko otyłości oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Zawierają białko roślinne i błonnik, dzięki temu trawione są znacznie dłużej, co zmniejsza chęć do podjadania między posiłkami.
Mimo tak wielu cennych witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczów masła z orzechów arachidowych nie należy go jeść za dużo – wystarczy dwie łyżki dziennie. Przekroczenie tej ilości może prowadzić do nadmiaru tkanki tłuszczowej lub innych problemów zdrowotnych spowodowanych otyłością lub nadwagą. Pamiętaj, aby kupować wyłącznie „czyste” masło z orzechów arachidowych w dobrych sklepach ze zdrową żywnością.