• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Miód na oparzenia i na rany – jak go stosować?

Miód od wieków znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. W medycynie naturalnej stosowany ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Pasta orzechowa a masło orzechowe – czym się różnią?

29 lipca 2020

Pasta orzechowa a masło orzechowe – czym się różnią?

Spis treści pokaż
1. Pasta orzechowa
2. Dlaczego 'pasta’ a nie 'masło’?

Wiele osób zastanawia się, czy masło orzechowe i pasta orzechowa to nazwa tego samego produktu spożywczego. W różnych artykułach znaleźć można bowiem odmienne podejście do oceny tych produktów spożywczych. Dlatego rozwiejemy wszelkie wątpliwości z tym związane.

Pasta orzechowa

Pasta orzechowa, smarowidło, krem orzechowy, czy wreszcie masło orzechowe to jedna i ta sama nazwa tego samego produktu spożywczego. Jeszcze kilka lat temu producenci używali ich zamiennie, chcąc być może uatrakcyjnić i wyróżnić swój produkt, nadając mu indywidualny, łatwo rozpoznawalny charakter.

Kupując więc pastę orzechową, otrzymasz ten sam zdrowy produkt pozbawiony jakichkolwiek podejrzanych dodatków, co zaopatrując się w masło orzechowe.

Przed zakupem takiego produktu warto sprawdzić, jaki jest jego skład. Wówczas ma się stuprocentową pewność dotyczącą tego, jaki konkretny produkt się wybiera i jaki jest jego skład. Najważniejsze, żeby produkt był pozbawiony takich dodatków jak olej palmowy. Dopuszczalne są proste dodatki smakowe, na przykład sól himalajska. Warte podkreślenia jest, że chociaż najpopularniejsze masło orzechowe wytwarza się z orzechów ziemnych, można je tworzyć z wielu innych rodzajów, takich jak pistacje czy orzechy nerkowca.

Zobacz też: Jak wybrać dobrą pastę orzechową?



Pasta orzechowa 100% z orzechów ziemnych Crunchy 900ml masło orzechowe – cena : 20,00 zł

Kup masło orzechowe w sklepie Go4taste

Dlaczego 'pasta’ a nie 'masło’?

Problemy z nazwą „masło orzechowe” wynikają bezpośrednio z przepisów Unii Europejskiej. Stało się to po wyroku Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej w sprawie C-422/16 z dnia 14 czerwca 2017 o treści:
“Wyroby wyłącznie roślinnego pochodzenia nie mogą, co do zasady, być wprowadzane do obrotu pod nazwami, które, jak nazwy „mleko”, „śmietana”, „ser”, „masło” lub „jogurt”, są zastrzeżone przez prawo Unii dla produktów pochodzenia zwierzęcego”.

Doszło do dużego zamieszania prawnego. Producenci obawiali się wysokich kar lub nawet wycofywania swoich produktów ze sklepów. Dlatego zmieniono nazwy na etykietach oraz w opisach produktów na stronach internetowych. Od 2018 zakazane jest używanie nazwy masło orzechowe.

Z tego powodu producenci musieli zacząć wykazywać się sporą kreatywnością w tworzeniu nowych nazw swoich znanych wyrobów. Stąd popularność określeń takich jak pasta orzechowa, krem orzechowy, czy miazga orzechowa. Sama technologia produkcji nie została jednak zmieniona. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku zwrotu mleko roślinne, które musiało zostać zmienione na napój roślinny.
Dlatego warto ponownie podkreślić, że masło i pasta orzechowe są tym samym produktem, o takich samych właściwościach i smaku.

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Pasta orzechowa  100% z orzechów ziemnych Crunchy 900ml masło orzechowe
Pasta orzechowa 100% z orzechów ziemnych Crunchy 900ml masło orzechowe
20,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.