• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Figi suszone i ich właściwości. Dlaczego warto je jeść?

Figi to wyjątkowe owoce, które od wieków cieszą się popularnością zarówno jako smaczna przekąska, ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Orzechy / Pasta migdałowa – wartości odżywcze i właściwości

23 czerwca 2023

Pasta migdałowa – wartości odżywcze i właściwości

Spis treści pokaż
1. Jak powstaje (pasta) masło migdałowe?
2. Pasta migdałowa – wartości odżywcze
3. Czy masło migdałowe jest zdrowe? Poznaj jego właściwości
4. Przeciwwskazania

Zarówno migdały, jak i masło migdałowe uważane są za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Zaliczane są do tzw. żywności superfood, czyli mającej korzystny wpływ na organizm. Zawierają m.in. zdrowe tłuszcze. Jakie są korzyści z jedzenia masła migdałowego?

Jak powstaje (pasta) masło migdałowe? 

Masło migdałowe przygotowywane jest z uprażonych wcześniej migdałów ze skórką, które po ostygnięciu mielone są na gładką masę. Prawidłowe przeprowadzenie tego procesu jest niezbędne do uzyskania gładkiej i smacznej pasty z migdałów. Pamiętaj, aby gotowe masło migdałowe przechowywać z ciemnym i chłodnym miejscu.

Pasta migdałowa – wartości odżywcze

Masło migdałowe jest świetnym źródłem wielu składników odżywczych. W jednej porcji 16 g masła migdałowego jest 92,8 kcal. W porcji jest 3,35 g białka, 3,01 węglowodanów (w tym cukrów 1 g), 8,88 g tłuszczu. Masło migdałowe jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego – w porcji jest 1,65 g włókna. Produkt ten jest świetnym źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin: C, E i z grupy B i minerałów: wapnia, potasu, cynku, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, sodu i miedzi.

Składniki odżywcze w 100g pasy migdałowej

SkładnikPasta migdałowaDzienne zapotrzebowanie
Kalorie614 kcal
Beta karoten1 mcg
Tiamina0.04 mg
Ryboflawina0.94 mg72 %
Niacyna3.15 mg20 %
Witamina B60.10 mg6 %
Foliany53 mcg13 %
Witamina E (alpha-tocopherol)24.21 mg161 %
Tocopherol, alpha24.21 mg
Cholina52.10 mg9 %
Wapń347 mg27 %
Miedź0.93 mg103 %
Żelazo3.49 mg
Magnez279 mg66 %
Fosfor508 mg41 %
Potas748 mg16 %
Selen2.40 mcg4 %
Sód227 mg
Cynk3.29 mg30 %
Proteiny20.96 g
Weglowodany18.82 g
Błonnik10.30 g47 %
Cukry6.27 g

Zawiera przeciwutleniacze

Migdały są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym będącym główną przyczyną chorób. Największa ilość przeciwutleniaczy jest w skórce. Jedno z badań[1] wykazało, że spożywanie 85 g masła migdałowego obniżyło biomarkery stresu oksydacyjnego o 34%. Podobna analiza naukowa[2] udowodniła, że przeciwutleniacze zawarte w migdałach zmniejszają ryzyko występowania cukrzycy i chorób serca.

Świetne źródło wit. E

Migdały są świetnym źródłem wit. E – 30 g masła migdałowego pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.  Wit. E działa jak przeciwutleniacz – chroni przed wolnymi rodnikami oraz promieniowaniem UV.  Wspomaga gojenie się ran i leczenie chorób skóry.

Cenne źródło kwasów Omega-3

Kwasy Omega-3[3]mają pozytywny wpływ na zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego, poprawiają wzrok i zmniejszają zwyrodnienia plamki żółtej.

Czy masło migdałowe jest zdrowe? Poznaj jego właściwości

Zawartość tych wszystkich składników odżywczych sprawia, że spożywanie masła migdałowego ma wiele korzyści dla zdrowia. Przeprowadzone analizy naukowe[4] wykazały, że większe spożycie migdałów zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka oraz śmiertelności z powodu chorób układu oddechowego, czy cukrzycy.

Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Masło migdałowe zawiera jednonienasycone tłuszcze roślinne, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, które powodują tworzenie się blaszek miażdżycowych w żyłach. Jednonienasycone tłuszcze roślinne podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL. Masło migdałowe jest źródłem kwasów Omega-3, które mają korzystny wpływ na serce – zapobiegają pojawianiu się chorób układu sercowo-naczyniowego. Zawiera także witaminę E i l-argininę, które mają pozytywny wpływ na ściany tętnic oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Codzienne spożywanie kilku łyżek masła migdałowo obniża poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Jedno z przeprowadzonych badań[5] wykazało, że stosowanie diety dostarczającej 20% kcal z masła migdałowego obniżyło poziom złego cholesterolu o 12,4 dl/l u osób cierpiących na tzw.stan przedcukrzycowy. Inna analiza naukowa[6] udowodniła, że zjadanie przekąsek z masłem migdałowym pozwala na obniżenie poziomu LDL o 14%.

Wspomaga proces odchudzania

Bardzo wiele osób na diecie odchudzającej odczuwa ciągły głód. Masło migdałowe zawiera dużo białka roślinnego i błonnika, które pozostawia uczucie sytości na dłużej. Przeprowadzone niedawno badanie[7] wykazało, że spożywanie 40 g masła orzechowego przez 4-tygodnie zmniejszyło apatyt. Inne badanie[8] przeprowadzone na grupie 108 kobiet z nadwagą wykazało, że spożywanie 50 g masła migdałowego codziennie przez 3-miesiące przyczyniło się do utraty wagi, poprawiło również ich wyniki badań, w porównaniu z grupą kobiet niespożywającą masła migdałowego.



Pasta migdałowa - 300g masło migdałowe – cena : 22,00 zł

Kup pastę migdałową w sklepie Go4taste

Reguluje poziom cukru we krwi

Ma niską zawartość węglowodanów, przy jednoczesnej dużej zwartości błonnika pokarmowego, białka i zdrowych tłuszczy. 12-tygodniowe badanie[9] przeprowadzone na 20 osobach z cukrzycą typu 2 potwierdziło hipotezę, że spożywanie 60 g masła migdałowego dziennie pomaga obniżyć poziom insuliny i glukozy na czczo. Pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę u osób ze stanem przedcukrzycowym. Masło migdałowe jest świetnym źródłem magnezu, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. U ponad 20% diabetyków występuje niedobór tego pierwiastka.

Wspomaga zdrowie kości

W jednej łyżce masła migdałowego jest 45 mg magnezu i 50 mg wapnia (8% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek), który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia zębów i kości. Masło migdałowe zawiera magnez, który wspomaga wchłanianie wapnia. Jedna łyżka tego produktu pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Pomaga w utrzymaniu zdrowia jelit

Masło orzechowe zwiększa liczebność probiotycznych bakterii takich jak: Lachnospira, Roseburia, Dialister i Oscillospira[10]. Migdały są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który ma pozytywny wpływ na zdrowie jelit, przy jednoczesnym zmniejszeniu stanu zapalnego.

Ma korzystny wpływ na pracę mózgu

Składniki odżywcze zawarte w maśle migdałowym mają korzystny wpływ na zdrowie mózgu. Są świetnym źródłem wit. E, kwasów fenolowych i kwasu foliowego – składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. 6-miesięczne badanie[11] udowodniło, że spożywanie 78 g migdałów dziennie poprawia pamięć wzrokową, planowania przestrzennego i wzrokowo-przestrzennej pamięci roboczej. Witamina E zawarta w maśle migdałowy zapobiega przedwczesnemu występowaniu demencji starczej oraz choroby Alzheimera. Masło migdałowe jest również świetnym źródłem B6, która jest niezbędna do produkcji neuroprzekaźników – niezbędne do prawidłowej komunikacji między komórkami mózgu.

Jest dobry dla skóry

Masło migdałowe ma składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia skóry takie jak: wit. E, niacyna i ryboflawina. Zawiera również kwas linolowy zapobiegający wysuszaniu skóry oraz miedź, która ma korzystny wpływ na kolor skóry i włosów.

Masło migdałowe zawiera dobry stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6, które pomagają w produkcji eikozanoidów (związków przeciwzapalnych). Kwasy Omega-3 pomagają w leczeniu łuszczycy, AZS i egzemy.

Może mieć korzystny wpływ na ciążę

Wg niektórych teorii wapń zapobiega przedwczesnemu porodowi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego i zwiększa masę urodzeniową. Migdały zawierają kwas foliowy, wapń i żelazo – są niezbędne do prawidłowego wzrostu płodu.

Przeciwwskazania

Migdały są popularnym alergenem. Dlatego zaleca się ostrożność przy wprowadzaniu do diety masła migdałowo u osób mających skłonność do alergii.

Masło migdałowe jest bardzo kaloryczne, dlatego osoby na diecie odchudzającej powinny z umiarem jeść masło migdałowe. Ostrość w spożywaniu masła migdałowego zaleca się również osobom, u których zdiagnozowano problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego lub zaburzenia rytmu serca.


Materiały źródłowe

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18029489/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17116708/
  3. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
  4. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-016-0730-3
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20833991/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12221048/;
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24084509/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25097630/
  9. https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(10)00128-9/fulltext
  10. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/2/126/htm
  11. https://academic.oup.com/cdn/article/4/Supplement_2/1213/5845088?login=false

Powiązane wpisy

W kategorii:Orzechy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Pasta migdałowa - 300g masło migdałowe
Pasta migdałowa - 300g masło migdałowe
22,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.