Niebieska herbata wytwarzana jest z kwiatów klitorii ternateńskiej. Napój ten oprócz pięknego koloru ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Dlaczego warto pić niebieską herbatę? Jak można ją przygotować?
Jak powstaje niebieska herbata?
Niebieska herbata to wysuszone kwiaty klitorii ternateńskiej (Clitoria ternate) rośliny pochodzącej z Azji. Klitoria jest pnączem osiągającym wysokość nawet 6 m. Niebieskie kwiaty osiągają wielkość 3- 4 cm. Owoce tej rośliny to strąki zawierające 6-10 nasion.
Niebieska herbata powstaje przez suszenie kwiatostanu klitorii. Jest to napój znany od wieków zwłaszcza w Tajlandii i Wietnamie. W tych państwach niebieska herbata podawana jest z dodatkiem miodu i cytryny. Po dodaniu cytryny zmienia barwę na fioletową.
Co zawiera niebieska herbata? Krótko o składzie.
Niebieska herbata bogata jest w składniki odżywcze: witaminy i minerały, błonnik pokarmowy, białko oraz kwasy tłuszczowe. Swój kolor zawdzięcza fikocyjaninie, która ma wiele właściwości prozdrowotnych, a występuje w spirulinie.
Witamina C
Niebieska herbata jest świetnym źródłem wit. C, która wzmacnia odporność organizmu. Przyspiesza wchłanianie żelaza. Ma działanie antyoksydacyjne- chroni przed atakiem wolnych rodników i działaniem toksycznych związków chemicznych, np. z dymu tytoniowego.
Obecność witaminy C jest niezbędna do syntezy niektórych hormonów m.in. dopaminy, adrenaliny i noradrenaliny.
Witaminy z grupy B
Niebieska herbata jest dobrym źródłem witamin z grupy B. Są odpowiedzialne m.in. za prawidłowe wykorzystanie energii z pożywienia, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wytwarzanie czerwonych krwinek. Pomagają utrzymać w dobrą kondycję skóry i błon śluzowych.
Witamina A
Niebieska herbata bogata w witaminę A. Wpływa na proces widzenia, a jej niedobór może powodować kurzą ślepotę. Witamina A ma również działanie przeciwutleniające- chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odpowiada za stan skóry, włosów i paznokci. Witamina A stymuluje również szpik do produkcji czerwonych krwinek.
Przeciwutleniacze
Badania[1] wykazały, że niebieska herbata jest bogata w silne przeciwutleniacze:
- kaemferol: badania[2] wykazały, że ma właściwości przeciwnowotworowe, może zabijać komórki rakowe;
- kwas p-kumarowy: niektóre badania[3] wykazały, że może mieć działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, co pomaga w ochronie przed chorobami;
- delfinidyno- 3,5 – glukozyd: niektóre badania[4] wykazały, że ten przeciwutleniacz stymuluje funkcje odpornościowe i może powodować śmierć komórek nowotworowych jelita raka grubego.
Organiczne związki roślinne
Niebieska herbata jest bogata w takie składki jak:
- antocyjany- nadają niebieską barwę kwiatom;
- flawonoidy- mają właściwości antyoksydacyjne;
- laktony- mają działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i antywirusowe;
- fitosterole- mają dobroczynny wpływ, obniżają poziom cholesterolu we krwi;
- terpenoidy- mają właściwości przeciwzapalne.
Niebieska herbata — właściwości zdrowotne
Regularne picie niebieskiej herbaty ma korzystny wpływ na organizm.
Wspomaga zdrowie skóry i paznokci
Badania[5][6][7] wykazały, że niebieska herbata jest bogata w przeciwutleniacze, które mają korzystny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci. Zawarte w niej antocyjany wzmacniają mieszki włosów od wewnątrz i stymulują porost włosów. Obecne w niebieskiej herbacie flawonoidy stymulują produkcję kolagenu. Ma działanie rozjaśniające poszarzałą skórę, usuwa przebarwienia.
Pomaga schudnąć
Niebieska herbata nie zawiera węglowodanów, tłuszczów i cholesterolu. Dzięki temu jest idealnym napojem dla osób na diecie, ponieważ wspomaga oczyszczanie jelit z resztek pokarmu i reguluje apetyt.
Niektóre badania[8][9][10] probówkowe wykazały, że ternatyna może blokować syntezę komórek tłuszczowych. Jednak niezbędne są dalsze badania, aby potwierdzić tę teorię.
Stabilizuje poziom cukru we krwi
Badanie[11] wykazało, że niebieska herbata może zmniejszać ryzyko cukrzycy i powiązanych z nią objawów zdrowotnych. Regularne picie niebieskiej herbaty zwiększa poziom przeciwutleniaczy, przy jednoczesnym obniżeniu poziomu glukozy we krwi.
Inne badanie[12] wykazało, że właściwości przeciwutleniające niebieskiej herbaty mogą chronić przed uszkodzeniem komórek i powikłaniami związanymi z cukrzycą.
Niebieska herbata ma działanie przeciwhiperglikemiczne, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, kwasu fenolowego. Poprawia wydzielanie insuliny i reguluje poziom glukozy we krwi. Zapobiega również nadmiernemu wchłanianiu się cukrów z pożywienia.
Ułatwia trawienie
Niebieska herbata jest bogata w przeciwutleniacze, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników. Picie dwa lub trzy razy w tygodniu niebieskiej herbaty pomaga wypłukać toksyny z organizmu i poprawia zdrowie układu pokarmowego.
Poprawia nastrój
Herbata ma działanie łagodzące stres i poprawiające nastrój. Zwiększa poziom energii, wpływa pozytywnie na emocje, co powoduje zwiększenie efektywności w pracy. Niebieska herbata łagodzi stres oraz objawy depresji i lęku.
Wzmacnia zdrowie serca
Niebieska herbata jest bogata w związki bioflawonoidowe, które wzmacniają układ sercowo- naczyniowy. Regularne picie niebieskiej herbaty zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, przy jednoczesnym podwyższeniu dobrego cholesterolu HDL.
Korzystnie wpływa na wzrok
Niebieska herbata zawiera kompleks proantocyjanidowy, dzięki temu korzystnie wpływa na wzrok. Ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, dzięki temu zmniejsza dyskomfort i zmęczenie oczu.
Ma korzystny wpływ na układ krążenia
Regularne picie niebieskiej herbaty ma korzystny wpływ na układ krążenia. Antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne. Odpowiadają również za prawidłową regulację naczyń włosowatych.
Ma działanie przeciwzapalne
Niebieska herbata dzięki zawartości antocyjanów ma właściwości przeciwzapalne. Hamują one aktywność enzymu odpowiedzialnego za stany zapalne. Antocyjany łagodzą uporczywe objawy zapalenia trzustki.
Parzenie niebieskiej herbaty
Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości niebieskiej herbaty, to trzeba ją parzyć we właściwy sposób. Susz zalać gorącą wodą o temp. 90 do 100°C. Następnie parzyć się przez około 3 minuty.
Skutki uboczne stosowania niebieskiej herbaty
Niebieska herbata jest świetną alternatywą dla kawy i herbaty. Można ją spożywać zamiast nich, aby ograniczyć dostarczanie kofeiny do organizmu. Nadmierne spożywanie niebieskiej herbaty może doprowadzić do występowania nudności i biegunki.
Jeśli cierpisz na przewlekłe choroby, to przed zastosowaniem niebieskiej herbaty skonsultuj się z lekarzem.
Przeciwwskazania
Nie zaleca się picia niebieskiej herbaty kobietom w ciąży i karmiącym piersią, ponieważ nie ma żadnych badań potwierdzających bezpieczeństwo jej stosowania.
- Inhibitory effect of Clitoria ternatea flower petal extract on fructose-induced protein glycation and oxidation-dependent damages to albumin in vitro, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337202/ [dostęp 22.03.2022r]
- Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31248102/ [dostęp 22.03.2022r]
- p-Coumaric acid and its conjugates: dietary sources, pharmacokinetic properties and biological activities, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26692250/ [dostęp 22.03.2022r]
- Anthocyanins, delphinidin-3-O-glucoside and cyanidin-3-O-glucoside, inhibit immune checkpoints in human colorectal cancer cells in vitro and in silicon, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31399602/ [dostęp 22.03.2022r]
- Antioxidants in dermatology, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/ [dostęp 22.03.2022r]
- Oxidative stress in alopecia areata: a systematic review and meta-analysis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31875951/ [dostęp 22.03.2022r]
- Effect of a nutritional supplement on hair loss in women, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25573272/ [dostęp 22.03.2022r]
- Ternatin, a cyclic peptide isolated from mushroom, and its derivative suppress hyperglycemia and hepatic fatty acid synthesis in spontaneously diabetic KK-A(y) mice, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23000156/ [dostęp 22.03.2022r]
- Ternatin inhibits adipogenesis and lipid metabolism in 3T3-L1 cells, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19463739/ [dostęp 22.03.2022r]
- Ternatin inhibits adipogenesis and lipid metabolism in 3T3-L1 cells, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18181124/ [dostęp 22.03.2022r]
- Acute effect of Clitoria ternatea flower beverage on glycemic response and antioxidant capacity in healthy subjects: a randomized crossover trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5759795/ [dostęp 22.03.2022r]
- Inhibitory effect of Clitoria ternatea flower petal extract on fructose-induced protein glycation and oxidation-dependent damages to albumin in vitro, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4337202/ [dostęp 22.03.2022r]