To, że miód jest smaczny i zdrowy, nikogo nie dziwi. Niewiele jednak osób wie, czym dokładnie różnią się między sobą poszczególne jego rodzaje. Czy miód wielokwiatowy jest gatunkiem, po który warto sięgać?
Jak powstaje miód wielokwiatowy?
Miód wielokwiatowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z wielu kwiatów i roślin. Zawdzięcza temu swój wyjątkowy, bogaty smak. Nie da się jednoznacznie wskazać, jakie cechy fizyczne powinien mieć taki miód. Jego kolor i smak uzależnione są od tego, które rośliny przeważają w mieszance. Zależne jest to także od pory roku. Na wiosnę miód będzie jaśniejszy i bardziej delikatny niż latem i jesienią. Miód wielokwiatowy to miód nektarowy – pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatowego.
Jaki miód jest najlepszy? Jak rozpoznać dobry miód?
Dobry miód wielokwiatowy pochodzi z terenów Roztocza. To wyjątkowo bogaty pod względem środowiskowym obszar. Teren ten został tylko w niewielkim stopniu zmieniony ręką człowieka. Przez to kraina ta jest bardzo naturalna. Lubelszczyzna należy do grona najczystszych obszarów w Polsce. Pszczoły żywiąc się na tamtejszych roślinach, całe bogactwo przenoszą do produkowanego przez siebie miodu. Efektem jest wyjątkowy smak i niespotykane właściwości zdrowotne. W przypadku miodu bardzo istotne jest sprawdzenie, na jakich terenach znajdują się pasieki. Warto wybierać więc miód nie tylko pod względem jego rodzaju i smaku, ale także pochodzenia roślin, z których pyłku jest produkowany. Co ważne, na terenach Roztocza lokalni rolnicy nie stosują oprysków do swoich upraw. Dzięki temu także miód jest bardzo naturalny i bardzo zdrowy. Taki miód kupisz tutaj: Miód z Roztocza.
Miód wielokwiatowy – wartości odżywcze
Wartości odżywcze miodu opierają się głównie na zawartych w nim łatwych do przyswojenia cukrach. To istotne na przykład dla osób starszych, rekonwalescentów albo dzieci. W jednej łyżeczce zawiera on około 40 kcal. Składniki odżywcze w miodzie wielokwiatowym różnią się ze względu na jego cechy, ale zazwyczaj znaleźć w nim można: witaminy B1, B2, B6, B12, A, PP, biotynę, krzem, potas, wapń, magnez, mangan, żelazo, fosfor, chlor oraz węglowodany (fruktozę i glukozę). Bardziej odżywczy jest miód wiosenny. Natomiast letni ma w składzie więcej enzymów oraz składników aktywnych o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.
Właściwości miodu wielokwiatowego
Miód wielokwiatowy ma bardzo uniwersalne zastosowania. Zaczynając oczywiście od wszelkiego rodzaju infekcji, które potrafi skutecznie złagodzić, poprzez działanie antybakteryjne. Miód tego rodzaju pomoże również przy problemach trawiennych oraz przewlekłych kłopotach z odpornością organizmu. Alergicy oraz astmatycy powinni spożywać go jak najczęściej. Właściwości miodu wielokwiatowego to jego zdolność do regeneracji i odprężenia organizmu. Świetnie radzi sobie ze wszelkimi stanami przedłużającego się stresu.
Miód wielokwiatowy – krystalizacja
Krystalizacja miodu jest całkowicie naturalnym procesem ze względu na obecność cukrów. Co więcej, gdy do tego nie dochodzi, może to być sygnał, że miód nie jest całkowicie naturalny. Po podgrzaniu w wodzie miód odzyskuje swoją płynną konsystencję. Temperatura wody nie powinna przekroczyć 40 stopni Celsjusza.
Miód wielokwiatowy – przeciwskazania.
Niestety, miód wielokwiatowy ma też przeciwskazania. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny unikać go powinny osoby z nadwagą i cukrzycą. Miód ma mniej kalorii niż biały cukier, ale zawartość cukrów prostych nie jest korzystna przy insulinooporności.
Jak przechowywać miód wielokwiatowy?
Miód przechowywać należy w suchym, chłodnym miejscu, bez bezpośredniego dostępu światła.