• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Czy rodzynki są zdrowe dla dzieci?

Czy rodzynki są zdrowe dla dzieci?

Rodzynki, podobnie jak inne owoce suszone, zawierają wiele wartości odżywczych, które mogą być cenne ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Miody i syropy / Miód gryczany – cenne właściwości i zastosowanie

25 marca 2022

Miód gryczany – cenne właściwości i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Jak powstaje miód gryczany?
2. Miód gryczany- wygląd i smak
3. Miód gryczany – wartość odżywcza
4. Miód gryczany – właściwości prozdrowotne
5. Miód gryczany: jak go spożywać i stosować?
6. Miód gryczany przeciwwskazania

Działanie prozdrowotne miodu gryczanego znane jest od starożytności. Jest jednym z najchętniej kupowanych gatunków miodu. Jak powstaje miód gryczany? Dlaczego warto go włączyć do codziennej diety?


Jak powstaje miód gryczany?

Miód gryczany pszczoły pozyskują z kwiatów gryki. Jednorocznej rośliny rosnącej w klimacie umiarkowanym. Gryka kwitnie od lipca do końca sierpnia. Ma drobne kwiaty w białym kolorze. Gryka jest rośliną miododajną zapylaną przez pszczoły.
Gdy pszczoła zbiera nektar gryczany, to jest on mieszany w jej pyszczku z enzymem zwanym inwertazą lub „enzymem pszczelim”. Gdy pszczoły miodne wracają do ula, to przekazują między sobą nektar wraz z enzymem pszczelim. Dzięki temu zmniejsza się zawartość wody w nektarze i przekształcany jest w miód. Następnie miód odkładany jest w komórkach wosku. Aby zmniejszyć zawartość wody w miodzie, to pszczoły za pomocą skrzydeł odparowują część wody. Po zakończeniu całego procesu miód ma zawartość wody mniejszą niż 20%.

Miód gryczany- wygląd i smak

Miód gryczany ma ciemny bursztynowy kolor. Im miód jest ciemniejszy, tym większa jest zawartość gryki. W smaku miód gryczany jest podobny do melasy. Ma delikatny lekko drzewny aromat. Smak miodu gryczanego może różnić się, w zależności do podgatunku gryki, która została zapylona przez pszczoły.

Miód gryczany – wartość odżywcza

Miód gryczany jest kaloryczny, w 100g jest 340 kcal. Jest bogaty w białko roślinne, węglowodany (glukoza i fruktoza). Jest świetnym źródłem witamin: D, C i z grupy B oraz minerałów: magnezu, wapnia, fosforu, krzemu, manganu, potasu, miedzi, sodu oraz żelaza. Zawiera również aminokwasy, kwasy organiczne, flawonoidy, związki fenolowe i polifenole. Miód gryczany również enzymy amylazy, inwertazy i fosfatazy.


Opakowanie Go4Taste

Miód gryczany - 1,3kg z Roztocza – cena : 48,00 zł

Kup miód gryczany w sklepie Go4taste

Miód gryczany – właściwości prozdrowotne

Miód gryczany ma wiele właściwości prozdrowotnych:

Właściwości antyoksydacyjne

Badania[1] wykazały, że zawarte w miodzie związki fenolowe mają właściwości przeciwutleniające- zwalczają wolne rodniki. Związki fenolowe niwelują również stres oksydacyjny. Im miód gryczany ma ciemniejszą barwę, tym ma więcej przeciwutleniaczy.

Właściwości antybakteryjne

Badania[2] wykazały, że miód ma właściwości antybakteryjne, które działają na wiele różnych patogenów grzybów i bakterii.

Działanie przeciwzapalne i immunomodulujące

Przewlekłe stany zapalne mogą hamować gojenie się ran. Badania[3] wykazały, że zawarte w miodzie fenole i flawonoidy leczą stany zapalne. Zwiększają liczbę przeciwciał, limfocytów, eozynofili, neutrofili i monocytów.

Miód na rany

Miód jest najstarszym środkiem na leczenie ran. Lecznicze działanie zostało potwierdzone eksperymentalnym badaniem[4], które wykazało, że miód ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Miód pobudza leukocyty do uwalniania cytokin (białek) niezbędnych do naprawy tkanek. Wspomaga również odpowiedź immunologiczną na infekcje. Miód przyspiesza także produkcję przeciwciał.

Miód gryczany a nowotwory

Badanie[5] wykazało, że miód może hamować rozwój i powstawanie nowotworów. Inne badanie[6] wykazało, że miód ma właściwości cytotoksyczne przeciw komórkom nowotworowym. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby jednoznacznie potwierdzić skuteczność miodu gryczanego w leczeniu nowotworów.

Miód gryczany na stawy

Miód gryczany wspiera szybsze gojenie się tkanki kostnej. Dlatego warto go jeść przy złamaniach i stanach zapalnych stawów. Ma również działanie przeciwbólowe, dlatego może być stosowany miejscowo.

Miód gryczany a cukrzyca

Badanie[7] wykazało, że miód może mieć korzystny wpływ na cukrzycę. U osób chorujących na cukrzycę miód obniża poziom glukozy we krwi. U pacjentów z hiperglikemią miód obniża poziom lipidów we krwi, homocysteiny i białka C-reaktywnego. Inne badanie[8] wykazało, że ekstrakt z gryki obniża poziom cukru we krwi o 12-19%. Jest to spowodowane zawartością chiro-inozytolu – roślinnego związku chemicznego, który obniża poziom cukru we krwi.

Miód gryczany na kaszel

Miód jest od wieków stosowany w medycynie ludowej na kaszel i dolegliwości związane z przeziębieniem i grypą. Badanie[9] wykazały, że miód ma zdolność do zmniejszania kaszlu. Przeprowadzone na zwierzętach badanie wykazało, że leczenie miodem skutecznie zahamowało stan zapalny dróg oddechowych.

Miód gryczany na serce

Zawarte w miodzie przeciwutleniacze, witamina C i monofenole wzmacniają układ sercowo- naczyniowy i zmniejszają ryzyko niewydolności serca. Flawonoidy wspomagają farmakologiczne leczenie choroby wieńcowej, ponieważ rozszerzają naczynia wieńcowe, zmniejszają krzepnięcie krwi oraz hamują utleniania lipoprotein o małej gęstości. Kilka badań[10] wykazało, że polifenole miodowe zmniejszają zaburzenia sercowo- naczyniowe.

Miód na zaburzenia neurologiczne

Miód ma działanie przeciwlękowe i przeciwdepresyjne. Potwierdziły to badanie[11], które wykazały, że miód zmniejsza dolegliwości układu pokarmowego związane ze stresem. Polifenole zawarte w miodzie zmniejszają również stres oksydacyjny oraz zapobiegają zaburzeniom pamięci.

Obniża poziom cholesterolu

Badanie[12] wykazało, że miód gryczany obniża zawartość cholesterolu we krwi, co przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi oraz wspomaga zdrowie układu sercowo- naczyniowego.

Miód a układ pokarmowy

Miód ma działanie antybakteryjne, dzięki temu łagodzi stany zapalne przyzębia i inne choroby jamy ustnej. Badanie [13] potwierdziło, że miód ma działanie bakteriobójcze- skutecznie zwalcza Helicobacter pylori. Stosowanie miodu w czasie biegunki skraca czas jej trwania. Inne badanie[14] wykazało, że miód ma korzystne działanie w leczeniu zapalenia żołądka i jelit.

Miód gryczany: jak go spożywać i stosować?

Sposób zastosowania miodu gryczanego zależy od tego, co chcesz wyleczyć. Jeśli chcesz przyspieszyć gojenie się ran, to nałóż miód na ranę i przykryj czystą gazą, a następnie owiń bandażem.
Jako suplement diety możesz miód gryczany dodawać do posiłków lub napojów. Świetnie sprawdzi się jako słodzik do ulubionych deserów.
Jeśli chcesz, aby miód wspomógł leczenie farmakologiczna, np. w czasie przeziębienia, to możesz jeść sam miód lub dodawać go do ulubionych napojów. Amerykańska Akademia Lekarzy Rodzinnych[15] zaleca dawkowanie miodu:

  • Dzieci 2 do 5 lat- 2,5 ml na dobę,
  • Dzieci 6 do 11 lat- 5 ml na dobę,
  • Dzieci 12 do 18 lat- 10 ml na dobę.

Miód gryczany przeciwwskazania

Miodu gryczanego nie wolno podawać dzieciom poniżej 1 roku życia, ponieważ zawiera bakterie mogące być szkodliwe dla niemowląt.
Nie zaleca się również spożywania miodu osobom uczulonym na miód. U osób mających alergię na pyłki po zjedzeniu miodu może wystąpić reakcja alergiczna.

Przypisy

  1. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/ [dostęp 25.03.2022r]
  2. Microorganisms in honey, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8880294/ [dostęp 25.03.2022r]
  3. Al-Waili NS, Boni NS. Natural honey lowers plasma prostaglandin concentrations in normal individuals. J Med Food. 2003;6:129–33. [dostęp 25.03.2022r]
  4. Nigerooligosaccharides augments natural killer activity of hepatic mononuclear cells in mice, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11789666/ [dostęp 25.03.2022r]
  5. Practical considerations of using topical honey for neuropathic diabetic foot ulcers: a review, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18702435/ [dostęp 25.03.2022r]
  6. Effects of Honey and Its Mechanisms of Action on the Development and Progression of Cancer, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6270987/ [dostęp 25.03.2022r]
  7. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/ [dostęp 25.03.2022r]
  8. Buckwheat May Help Manage Diabetes, https://www.webmd.com/diabetes/news/20031121/buckwheat-may-help-manage-diabetes [dostęp 25.03.2022r]
  9. Antiproliferative effect of Tualang honey on oral squamous cell carcinoma and osteosarcoma cell lines, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2949736/ [dostęp 25.03.2022r]
  10. Inhalation of honey reduces airway inflammation and histopathological changes in a rabbit model of ovalbumin-induced chronic asthma, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4048365/ [dostęp 25.03.2022r]
  11. Bioactive natural compounds for the treatment of gastrointestinal disorders, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12641494/ [dostęp 25.03.2022r]
  12. Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health, https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.5b02498 [dostęp 25.03.2022r]
  13. Susceptibility of Helicobacter pylori to the antibacterial activity of manuka honey, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1294271/ [dostęp 25.03.2022r]
  14. Honey in the treatment of infantile gastroenteritis, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1416773/ [dostęp 25.03.2022r]
  15. Treatment of the Common Cold in Children and Adults, https://www.aafp.org/afp/2012/0715/p153.html [dostęp 25.03.2022r]

Powiązane wpisy

W kategorii:Miody i syropy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Miód gryczany - 1,3kg z Roztocza
Miód gryczany - 1,3kg z Roztocza
48,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.