• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Czy rodzynki są zdrowe dla dzieci?

Czy rodzynki są zdrowe dla dzieci?

Rodzynki, podobnie jak inne owoce suszone, zawierają wiele wartości odżywczych, które mogą być cenne ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Owoce liofilizowane / Maliny liofilizowane – dlaczego warto je jeść?

11 kwietnia 2024

Maliny liofilizowane – dlaczego warto je jeść?

Spis treści pokaż
1. Czym są maliny liofilizowane?
2. Maliny liofilizowane: właściwości
3. Jak jeść maliny liofilizowane?
4. Zdrowe przepisy z malinami liofilizowanymi
5. Gdzie najlepiej kupić maliny liofilizowane?
6. Jak przechowywać maliny liofilizowane?

Wiele tradycyjnych metod konserwacji nie usuwa całkowicie wody z owoców, w związku z tym niektórzy producenci stosują konserwanty i inne dodatki. Jeżeli chcesz uniknąć sztucznych substancji, sięgnij po pyszne i zdrowe owoce liofilizowane. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu!

  • Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści i autorskie zdjęcia 11.04.2024 r.


Czym są maliny liofilizowane?

Liofilizacja pozwala zachować wszystkie właściwości owoców, od wartości odżywczych po kolor. Wspomniany proces nadaje malinom intensywny smak. W czasie liofilizacji usuwa się wodę, ale zachowuje owocowy smak. W ten sposób otrzymuje się jagody o skoncentrowanej słodyczy, które można dodać do ciast, jogurtów, płatków owsianych i zbożowych.

Tak wyglądają maliny liofilizowane ze sklepu Go4taste (fot.Go4taste.pl/KB)


Maliny liofilizowane: właściwości

Liofilizowane maliny są tak mocno skoncentrowane, że jedna porcja dostarcza mnóstwo witamin i minerałów. Badania wykazały, że takie owoce zachowują do 90 proc. swojej pierwotnej wartości odżywczej. Nie musisz jeść świeżych jagód, aby otrzymać dużą dawkę fosforu, potasu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i magnezu. Maliny są bogate w witaminę C, E, B1, B6 i B2.

Proces liofilizacji zachowuje nienaruszoną strukturę błonnika, dlatego w 100 g jagód znajduje się 29 g błonnika. Proponowane owoce są doskonałym źródłem antocyjanów, które regulują poziom glukozy we krwi. Maliny zawierają też przeciwutleniacze, dzięki czemu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zmniejszają stan zapalny i budują odporność. Należy przypomnieć, że jagody mają niski indeks glikemiczny, dlatego można je włączyć do diety dla diabetyków.


Opakowanie Go4Taste

Maliny liofilizowane całe 100g – cena : 32,00 zł

Kup maliny liofilizowane sklep go4taste

Maliny liofilizowane (tabela wartości odżywczych)

Poniżej wybrane składniki zawarte w malinach liofilizowane i ich porównanie do malin świeżych.

Ta tabela przedstawia porównanie wartości odżywczych na 20 g produktu, podkreślając różnice wynikające z metody przetwarzania malin (liofilizacja vs stan surowy). Zwraca uwagę, na przykład, większa zawartość większości witamin i składników mineralnych w malinach liofilizowanych, co jest związane z koncentracją składników odżywczych po usunięciu wody. Innymi słowy w 20 gramach odwodnionych malin liofilizowanych znajdziemy więcej malin niż w 20 gramach cięższych malin świeżych.

Przykładowo:

Jedna świeża malina waży około 5 gramów, a jedna malina liofilizowana około 1 gram. W związku z tym, w 20 gramach malin liofilizowanych znajduje się około 20 sztuk tych owoców. Natomiast w 20 gramach znajduje się około 4-5 świeżych malin.

SkładnikMaliny liofilizowane (20 g)Maliny świeże (20 g)
Waga20 g20 g
Kalorie78.6 kcal10.4 kcal
Witamina C24.30 mg5.20 mg
Wapń20 mg5 mg
Żelazo0.57 mg0.14 mg
Potas182.20 mg30.20 mg
Sód0 mg0.20 mg
Białko1.43 g0.24 g
Tłuszcz0.36 g0.13 g
Węglowodany17.14 g2.39 g
Błonnik5 g1.30 g
Cukry7.14 g0.88 g


Jak jeść maliny liofilizowane?

Maliny mają pyszny, cierpki smak. Możesz je śmiało dodać do deseru lub śniadania. Ich bogaty kolor wspaniale ozdobi każdą potrawę. Liofilizowanymi malinami możesz ozdobić ciasta i ciasteczka. Doskonale smakują też w kaszkach, musli, granoli, owsiance i jogurcie naturalnym. Możesz je również chrupać samodzielnie.

Badania potwierdziły, że jedna szklanka malin zaspokaja 43 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan, błonnik i witaminę C. Mangan wzmacnia kości, błonnik wpływa korzystnie na trawienie, a witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego i nerwowego.

Maliny liofilizowane są zdrową przekąską (fot. Go4taste.pl/KB)

Zdrowe przepisy z malinami liofilizowanymi

Nie wiesz jak wykorzystać maliny liofilizowane? Podpowiadamy dwa przepisy na ich zastosowanie. Przygotuj z nami zdrową granolę i dżem.

Prosty przepis na bezglutenową granolę malinową

Szukasz pomysłu na pyszną i zdrową przekąskę? W takim razie wypróbuj koniecznie ten przepis!

Składniki:

  • 1 szklanka pestek słonecznika,
  • 1 szklanka liofiliozowanych malin,
  • 1 szklanka pestek dyni,
  • ½ łyżki bezglutenowego ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka płatków lub wiórków kokosowych,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ½ szklanki miodu.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, z wyjątkiem malin.
  2. Rozłóż mieszaninę na blasze do pieczenia ciasteczek, a następnie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni Celsjusza. Pamiętaj, by co 5 minut ją zamieszać.
  3. Teraz wyjmij granolę z piekarnika i ostrożnie dodaj maliny.
  4. Pozwól granoli ostygnąć i trzymaj w hermetycznym pojemniku.

Liofilizowany dżem malinowy

Używając liofilizowanych malin, możesz przygotowywać domowe dżemy przez cały rok.

Składniki:

  • 1 szklanka liofilizowanych malin,
  • ¼ szklanki syropu kokosowego,
  • 3 łyżki niskocukrowej pektyny,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 2 szklane słoiki ze szczelnymi pokrywkami. Wszystkie składniki, z wyjątkiem niskocukrowej pektyny, wrzuć do rondelka.
  2. Gotuj miksturę na średnim ogniu przez 5 minut. Zdejmij z kuchenki i dodaj pektynę. Napełnij słoiki dżemem, zakręć pokrywki i odstaw na 20 minut.
  3. Duś na średnim ogniu przez 30 minut, a następnie zdejmij z kuchenki. Jeśli środek pokrywki wklęśnie do środka, schowaj słoiki w szafce lub lodówce.
  4. Możesz posmarować kanapki dżemem malinowym i masłem orzechowym. Smacznego!

Gdzie najlepiej kupić maliny liofilizowane?

Maliny liofilizowane znajdziesz w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Sięgając po takie owoce, możesz poczuć smak lata przez cały rok. Oferowane maliny są w 100 proc. naturalne. Nie zawierają cukru, dlatego możesz wzbogacić o nie dietę odchudzającą. W 10 gramach owoców znajduje się tylko 40 kalorii. Maliny liofilizowane zachwycają słodko-kwaśnym smakiem.

Maliny liofilizowane można jeść cały rok (fot.Go4taste.pl/KB)

Jak przechowywać maliny liofilizowane?

Maliny liofilizowane mają tę przewagę nad świeżymi, że można je przechowywać i jeść przez cały rok. Aby jednak maksymalnie wykorzystać ich trwałość i smak, musimy odpowiedni je przechowywać. O czym pamiętać?

  • Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu: Najlepszym miejscem do przechowywania malin liofilizowanych przed ich otwarciem jest suche, chłodne miejsce, z dala od źródeł ciepła oraz materiałów wydzielających silne zapachy. Szafka kuchenna z dala od piekarnika czy okna będzie idealna.
  • Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku: Po otwarciu opakowania z malinami liofilizowanymi, przenieś je do szczelnie zamkniętego pojemnika. Może to być pojemnik z uszczelką silikonową, słoik z zakrętką czy nawet oryginalne opakowanie. Na przykład maliny liofilizowane z Go4taste mają opakowania z zapięciem strunowym wielokrotnego użytku — zapewnią szczelne zamkniecie.
  • Trzymaj z dala od światła i wilgoci: Aby maliny liofilizowane zachowały swoją świeżość i chrupkość, przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Powiązane wpisy

W kategorii:Owoce liofilizowane

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Maliny liofilizowane całe 100g
Maliny liofilizowane całe 100g
32,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.