Wiele tradycyjnych metod konserwacji nie usuwa całkowicie wody z owoców, w związku z tym niektórzy producenci stosują konserwanty i inne dodatki. Jeżeli chcesz uniknąć sztucznych substancji, sięgnij po pyszne i zdrowe owoce liofilizowane. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu!
- Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści i autorskie zdjęcia 11.04.2024 r.
Czym są maliny liofilizowane?
Liofilizacja pozwala zachować wszystkie właściwości owoców, od wartości odżywczych po kolor. Wspomniany proces nadaje malinom intensywny smak. W czasie liofilizacji usuwa się wodę, ale zachowuje owocowy smak. W ten sposób otrzymuje się jagody o skoncentrowanej słodyczy, które można dodać do ciast, jogurtów, płatków owsianych i zbożowych.
Maliny liofilizowane: właściwości
Liofilizowane maliny są tak mocno skoncentrowane, że jedna porcja dostarcza mnóstwo witamin i minerałów. Badania wykazały, że takie owoce zachowują do 90 proc. swojej pierwotnej wartości odżywczej. Nie musisz jeść świeżych jagód, aby otrzymać dużą dawkę fosforu, potasu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i magnezu. Maliny są bogate w witaminę C, E, B1, B6 i B2.
Proces liofilizacji zachowuje nienaruszoną strukturę błonnika, dlatego w 100 g jagód znajduje się 29 g błonnika. Proponowane owoce są doskonałym źródłem antocyjanów, które regulują poziom glukozy we krwi. Maliny zawierają też przeciwutleniacze, dzięki czemu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zmniejszają stan zapalny i budują odporność. Należy przypomnieć, że jagody mają niski indeks glikemiczny, dlatego można je włączyć do diety dla diabetyków.
Maliny liofilizowane (tabela wartości odżywczych)
Poniżej wybrane składniki zawarte w malinach liofilizowane i ich porównanie do malin świeżych.
Ta tabela przedstawia porównanie wartości odżywczych na 20 g produktu, podkreślając różnice wynikające z metody przetwarzania malin (liofilizacja vs stan surowy). Zwraca uwagę, na przykład, większa zawartość większości witamin i składników mineralnych w malinach liofilizowanych, co jest związane z koncentracją składników odżywczych po usunięciu wody. Innymi słowy w 20 gramach odwodnionych malin liofilizowanych znajdziemy więcej malin niż w 20 gramach cięższych malin świeżych.
Przykładowo:
Jedna świeża malina waży około 5 gramów, a jedna malina liofilizowana około 1 gram. W związku z tym, w 20 gramach malin liofilizowanych znajduje się około 20 sztuk tych owoców. Natomiast w 20 gramach znajduje się około 4-5 świeżych malin.
Składnik | Maliny liofilizowane (20 g) | Maliny świeże (20 g) |
Waga | 20 g | 20 g |
Kalorie | 78.6 kcal | 10.4 kcal |
Witamina C | 24.30 mg | 5.20 mg |
Wapń | 20 mg | 5 mg |
Żelazo | 0.57 mg | 0.14 mg |
Potas | 182.20 mg | 30.20 mg |
Sód | 0 mg | 0.20 mg |
Białko | 1.43 g | 0.24 g |
Tłuszcz | 0.36 g | 0.13 g |
Węglowodany | 17.14 g | 2.39 g |
Błonnik | 5 g | 1.30 g |
Cukry | 7.14 g | 0.88 g |
Jak jeść maliny liofilizowane?
Maliny mają pyszny, cierpki smak. Możesz je śmiało dodać do deseru lub śniadania. Ich bogaty kolor wspaniale ozdobi każdą potrawę. Liofilizowanymi malinami możesz ozdobić ciasta i ciasteczka. Doskonale smakują też w kaszkach, musli, granoli, owsiance i jogurcie naturalnym. Możesz je również chrupać samodzielnie.
Badania potwierdziły, że jedna szklanka malin zaspokaja 43 proc. dziennego zapotrzebowania na mangan, błonnik i witaminę C. Mangan wzmacnia kości, błonnik wpływa korzystnie na trawienie, a witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego i nerwowego.
Zdrowe przepisy z malinami liofilizowanymi
Nie wiesz jak wykorzystać maliny liofilizowane? Podpowiadamy dwa przepisy na ich zastosowanie. Przygotuj z nami zdrową granolę i dżem.
Prosty przepis na bezglutenową granolę malinową
Szukasz pomysłu na pyszną i zdrową przekąskę? W takim razie wypróbuj koniecznie ten przepis!
Składniki:
- 1 szklanka pestek słonecznika,
- 1 szklanka liofiliozowanych malin,
- 1 szklanka pestek dyni,
- ½ łyżki bezglutenowego ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 szklanka płatków lub wiórków kokosowych,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- ½ szklanki miodu.
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, z wyjątkiem malin.
- Rozłóż mieszaninę na blasze do pieczenia ciasteczek, a następnie piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90 stopni Celsjusza. Pamiętaj, by co 5 minut ją zamieszać.
- Teraz wyjmij granolę z piekarnika i ostrożnie dodaj maliny.
- Pozwól granoli ostygnąć i trzymaj w hermetycznym pojemniku.
Liofilizowany dżem malinowy
Używając liofilizowanych malin, możesz przygotowywać domowe dżemy przez cały rok.
Składniki:
- 1 szklanka liofilizowanych malin,
- ¼ szklanki syropu kokosowego,
- 3 łyżki niskocukrowej pektyny,
- 1 szklanka wody,
- 1 szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie:
- Przygotuj 2 szklane słoiki ze szczelnymi pokrywkami. Wszystkie składniki, z wyjątkiem niskocukrowej pektyny, wrzuć do rondelka.
- Gotuj miksturę na średnim ogniu przez 5 minut. Zdejmij z kuchenki i dodaj pektynę. Napełnij słoiki dżemem, zakręć pokrywki i odstaw na 20 minut.
- Duś na średnim ogniu przez 30 minut, a następnie zdejmij z kuchenki. Jeśli środek pokrywki wklęśnie do środka, schowaj słoiki w szafce lub lodówce.
- Możesz posmarować kanapki dżemem malinowym i masłem orzechowym. Smacznego!
Gdzie najlepiej kupić maliny liofilizowane?
Maliny liofilizowane znajdziesz w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Sięgając po takie owoce, możesz poczuć smak lata przez cały rok. Oferowane maliny są w 100 proc. naturalne. Nie zawierają cukru, dlatego możesz wzbogacić o nie dietę odchudzającą. W 10 gramach owoców znajduje się tylko 40 kalorii. Maliny liofilizowane zachwycają słodko-kwaśnym smakiem.
Jak przechowywać maliny liofilizowane?
Maliny liofilizowane mają tę przewagę nad świeżymi, że można je przechowywać i jeść przez cały rok. Aby jednak maksymalnie wykorzystać ich trwałość i smak, musimy odpowiedni je przechowywać. O czym pamiętać?
- Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu: Najlepszym miejscem do przechowywania malin liofilizowanych przed ich otwarciem jest suche, chłodne miejsce, z dala od źródeł ciepła oraz materiałów wydzielających silne zapachy. Szafka kuchenna z dala od piekarnika czy okna będzie idealna.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku: Po otwarciu opakowania z malinami liofilizowanymi, przenieś je do szczelnie zamkniętego pojemnika. Może to być pojemnik z uszczelką silikonową, słoik z zakrętką czy nawet oryginalne opakowanie. Na przykład maliny liofilizowane z Go4taste mają opakowania z zapięciem strunowym wielokrotnego użytku — zapewnią szczelne zamkniecie.
- Trzymaj z dala od światła i wilgoci: Aby maliny liofilizowane zachowały swoją świeżość i chrupkość, przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.