• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Zioła na uchyłki jelita grubego

Uchyłkowatość jelita grubego jest chorobą cywilizacyjną, która spowodowana jest przez ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Mąki / Mąka z tapioki – do czego ją stosować? Właściwości i skład.

31 lipca 2024

Mąka z tapioki – do czego ją stosować? Właściwości i skład.

Spis treści pokaż
1. Co to jest mąka z tapioki?
2. Co zawiera mąka z topiki? Składniki odżywcze.
3. Indeks glikemiczny (IG) mąki z tapioki
4. Właściwości zdrowotne mąki z tapioki
5. Czy mąka z tapioki zawiera gluten?
6. Zastosowanie mąki z tapioki
7. Do czego nadaje się mąka z tapioki?
8. Jak używać mąkę z tapioki?
9. Popularne przepisy z mąką z tapioki
10. Mąka z tapioki jako zamiennik innych mąk
11. Mąka z tapioki a diety specjalistyczne
12. Jak przechowywać mąkę z tapioki?
13. Mąka z tapioki – skutki uboczne

Coraz większą popularnością w Polsce cieszą się produkty bezglutenowe, tym samym więcej osób sięga po mąki niezawierające glutenu. Jedną z nich jest mąka z tapioki. Co warto wiedzieć o tym produkcie?

Co to jest mąka z tapioki?

Mąka z tapioki zwana również skrobią tapiokową otrzymywana jest z manioku. Warzywo to przypomina wyglądem nasze ziemniaki. Jadalny maniok to krzew dorastający do 3 m wysokości. Uprawiany jest głównie w Peru, Brazylii i Boliwii. Nieliczne uprawy znajdują się również w Nigerii, Tajlandii I Wietnamie. Do produkcji tapioki wykorzystywane są wyłącznie największe bulwy. Proces pozyskiwania tapioki podobny jest do pozyskiwania skrobi ziemniaczanej, czyli mycie, obieranie bulwy, rozdrabnianie, a następnie suszenie.

Co zawiera mąka z topiki? Składniki odżywcze.

Mąka z tapioki jest bardzo kaloryczna, w 100 g jest około 358 kcal. Są to głównie węglowodany około 88 g (w tym cukier 3,35 g). Produkt ten zawiera śladowe ilości błonnika pokarmowego, tłuszczu i białka.

Mąka z tapioki zawiera wit. B6 oraz A (tapioka pozyskiwana z żółtego manioku) oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Tapioka zawiera również sporo tzw. skrobi opornej, która stanowi pożywienie dla mikrobiomu jelitowego.

Indeks glikemiczny (IG) mąki z tapioki

Mąka z tapioki ma wysoki IG wynoszący około 70-80, tym samym po spożyciu mąki z tapioki gwałtownie wzrasta poziom cukru we krwi. Mąka z tapioki nie powinna być spożywana przez osoby z cukrzycą lub cierpiące na insuliooporność.


Opakowanie Go4Taste

Skrobia z tapioki - 1kg – cena : 15,00 zł

Kup mąkę owsianą - Sklep Go4taste

Właściwości zdrowotne mąki z tapioki

Tapioka składa się głównie z węglowodanów. Zawiera śladowe ilości minerałów, które są niezbędne do zachowania zdrowia. Mimo to tapioka ma również korzyści zdrowotne, należą do nich:

Jest łagodna dla jelit

Mąka z tapioki jest świetnym wyborem, jeśli cierpisz na celiakię. Jest również łatwostrawna i ma niską zawartość FODMAP.

Jest przyjazna dla alergików

W literaturze medycznej nie ma potwierdzonego przypadku alergii na tapiokę. Może być jednak zanieczyszczona różnymi zbożami.

Może obniżać poziom insuliny

Modyfikowana mąka z tapioki (przetwarzana w specjalny sposób) może znacząco obniżyć poziom insuliny we krwi.

Ma neutralny smak i zapach

Mąka z tapioki ma neutralny smak, dzięki temu świetnie sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i słonych przepisach. Sprawia, że wypieki są bardziej pulchne (mają podobną teksturę do tych na bazie mąki pszennej).

Szybko zagęszcza potrawy

W porównaniu z innymi mąki tapioka wchłania i zatrzymuje w sobie większość wody. Dzięki temu szybko zagęszczą dania. Wypieki z dodatkiem tej maki są wilgotne i mają pulchną konsystencję (mimo braku glutenu).

Czy mąka z tapioki zawiera gluten?

Mąka z tapioki jest naturalnie bezglutenowa, dzięki temu mogą ją spożywać osoby z alergią na gluten, jak i chorujące na celiakię.

Zastosowanie mąki z tapioki

Mąkę z tapioki można stosować w kuchni na wiele różnych sposobów: do gotowania, smażenia czy pieczenia. Dodatkowo stosowana jest do produkcji naturalnych kosmetyków – głównie antyperspirantów i talków ze względu na swoje właściwości zapobiegające nadmiernemu poceniu.

Do czego nadaje się mąka z tapioki?

Jak już wspomnieliśmy, w kuchni mąka z tapioki ma szereg zastosowań:

  • do pieczenia – może być stosowana jako podstawowa lub uzupełniająca zarówno w słonych, jak i słodkich wypiekach. Dzięki swoim właściwościom wiążącym (podobne do glutenu), wypieki są puchate i nie kruszą się;
  • zagęszczenia – świetnie sprawdzi się do zagęszczenia zup, sosów czy gulaszy. Pamiętaj, że przed dodaniem do dania należy ją najpierw „rozrobić” z wodą;
  • smażenie – mąka z tapioki może być stosowana jako bezglutenowa panierka do smażonych potraw;
  • desery – mąka z tapioki jest kluczowym składnikiem wielu popularnych deserów, takich jak m.in. bubble tea, czy pudding z tapioki.

Jak używać mąkę z tapioki?

Tapioka wchłania płyn niemal natychmiast nawet do dwukonności swojej objętości. Dlatego do zagęszczania dań należy dodać niewielką ilość tej mąki.  Jednym z najważniejszych atutów tej mąki jest to, że jest bez smaku i zapachu. Jest biała, a po ugotowaniu staje się przezroczysta. O czym powinieneś pamiętać używając tapiokę?

  1. Najczęściej można zastąpić mąkę pszenną tapioką w stosunku 1:1.
  2. W zależności od producenta tapioka może być zmielona grubiej lub drobniej.
  3. Do wypieków bezglutenowych warto połączyć tapiokę z inną mąką bezglutenową np. kokosową lub ryżową.
  4. Gdy do zagęszczenia dań dasz zbyt dużo mąki z tapioki, to osiągniesz glutowatą konsystencję.

Popularne przepisy z mąką z tapioki

Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze przepisy z użyciem tapioki.

Naleśniki z tapioki

Naleśniki z tapioki są daniem uniwersalnym. Można je serwować zarówno na słono, jak i słodko. W wersji wege możesz zamiast jajek użyć dużego banana.

Składniki:

  • 120 g mąki z tapioki
  • 70 ml wody
  • 2 duże jaja
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsyp do miski. Stopniowo dodawaj wodę. Mieszając palcami. Rozbij grudki, jeśli są. Dodanie zbyt dużej ilości na raz spowoduje, że ciasto będzie miało grudki.
  2. Na drugą miskę nałóż sitko. Przecieraj przez nie powstałą masę.
  3. Ciasto podziel na 4 części.
  4. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  5. Jedną część ciasta połóż na patelnię i szybciutko rozprowadź po całej patelni.
  6. Smażymy po około 30 s. z każdej strony.

Smażony kurczak po koreańsku

Kurczak po koreańsku jest smaczny i szybki w przygotowaniu. Danie to polubią nawet niejadki.

Składniki:

  • 0,5 kg pałki z kurczaki lub pasków z fileta z kurczaka
  • 3 łyżki mąki z tapioki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ½ łyżeczki curry w proszku
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju
  • 1 szklanka zimnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Patelnie rozgrzej. Wlej olej.
  2. Wodę wlej do miski. Dodaj przyprawy oraz mąkę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. W cieście zanurz mięso. Smaż na złocisty kolor.

Nasza rada:

  • Marynuj kurczaka w cieście jak najdłużej, dzięki temu uzyskasz lepszy smak.
  • Po usmażeniu gotowe mięso odłóż na ręcznik papierowy, dzięki temu mięso nie będzie takie tłuste.

Ucierany placek z sezonowymi owocami

Lato to czas zbiorów różnorodnych owoców. Ten bezglutenowy placek na pewno przypadnie do gustu wielu łasuchom.

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 150 g cukru
  • 100 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 2 jaja
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g owoców

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Małą formę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuść w garnku, dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj. Wystudź.
  3. Dodaj jaja. Powoli miksując dodaj mleko.
  4. Mąkę z tapioki i ryżową i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
  5. Mąkę powoli wsyp do masy. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. Przelej do formy. Wysyp umyte wcześniej owoce.
  7. Piecz około 45 minut.

Mąka z tapioki jako zamiennik innych mąk

Mąka z tapioki sprawdzi się jako zamiennik takich mąk jak:

  • kukurydziana
  • uniwersalna (pszenna)
  • skrobi ziemniaczana

Mąkę z tapioki do dań i wypieków można samodzielnie, jak i jako dodatek do innych mąk.

Mąka z tapioki a diety specjalistyczne

Liczne dostępne analizy naukowe[1][2][3][4] udowodniły, że tapioka jako roślinna wolna od glutenu. Może być świetnym zamiennikiem dla zbóż zawierających gluten lub inne alergeny np. kukurydze. Aby zwiększyć ilość składników odżywczych mąki z tapioki, możesz połączyć ją z inną np. kokosową czy migdałową. Mogą ją również stosować osoby będące na diecie paleo. Może być również stosowana na diecie FODMAP. Mąka z tapioki świetnie sprawdzi się nawet w przypadku niektórych chorób autoimmunologicznych, które wymagają ograniczenia węglowodanów z pożywienia.

Jak przechowywać mąkę z tapioki?

Mąkę z tapioki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu bez dostępu powietrza. Najlepszy będzie do tego szklany słoik lub strunowe oryginalne opakowanie.

Mąka z tapioki – skutki uboczne

Surowy (nieprzetworzony korzeń manioku) zawiera cyjanek.  Mąka z tapioki mimo przetworzenia może zawierać śladowe ilości cyjanku, dlatego zalecamy spożywanie tego produktu w umiarkowanych ilościach.


Materiały źródłowe:

  1. Zuidmeer, L., Goldhahn, K., Rona, R. J., Gislason, D., Madsen, C., Summers, C., Sodergren, E., Dahlstrom, J., Lindner, T., Sigurdardottir, S. T., McBride, D., & Keil, T. (2008). The prevalence of plant food allergies: a systematic review. The Journal of allergy and clinical immunology, 121(5), 1210–1218.e4. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2008.02.019
  2. Molina-Infante, J., Santolaria, S., Sanders, D. S., & Fernández-Bañares, F. (2015). Systematic review: noncoeliac gluten sensitivity. Alimentary pharmacology & therapeutics, 41(9), 807–820. https://doi.org/10.1111/apt.13155
  3. Rubio-Tapia, A., Ludvigsson, J. F., Brantner, T. L., Murray, J. A., & Everhart, J. E. (2012). The prevalence of celiac disease in the United States. The American journal of gastroenterology, 107(10), 1538–1545. https://doi.org/10.1038/ajg.2012.219
  4. Gibson, P. R., & Shepherd, S. J. (2010). Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach. Journal of gastroenterology and hepatology, 25(2), 252–258. https://doi.org/10.1111/j.1440-1746.2009.06149.x

Powiązane wpisy

W kategorii:Mąki

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Skrobia z tapioki - 1kg
Skrobia z tapioki - 1kg
15,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.