Selen to pierwiastek śladowy niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu i składnik ponad 2 tuzinów selenoprotein, które odgrywają kluczową rolę w rozmnażaniu, metabolizmie hormonów tarczycy, syntezie DNA i ochronie przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i infekcjami.
Najwięcej naturalnego selenu znajduje się w orzechach brazylijskich. Zjedzenie jednego orzecha brazylijskiego pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na selen. W 100 g orzechów brazylijskich może znajdować się nawet 1900 mcg selenu, podczas gdy dzienna zalecana dawka wynosi 55 mcg.
Warto jednak pamiętać, że nie każde orzechy brazylijskie zawierają tyle samo selenu. Zawartość selenu w orzechach uzależniona jest od regionu, w którym rośnie drzewo, pH gleby i może być różne w każdej sztuce orzecha pochodzącego z jednej partii lub między poszczególnymi drzewami.
Z badań wynika, że najwyższe stężenie selenu zawierają orzechy brazylijskie z Brazylii — rosnące we wschodniej Amazonii w Brazylii (ok. 1800-1900 mcg selenu w 100g). Orzechy brazylijskie pochodzące z regionów zachodniej Amazonii, w tym z Peru i Boliwii oznaczają się niższy stężeniem selenu (50-400 mcg selenu na 100g).