Kofeina jest substancją, która pobudza centralny układ nerwowy, a tym samym dodaje energii. Chociaż kawa może być najpopularniejszym źródłem kofeiny, guarana, roślina pochodząca z amazońskich lasów deszczowych, zapewnia takie same korzyści energetyczne. Sprawdź, czy warto sięgnąć po espresso, czy guaranę w proszku!
Jak działa kofeina?
Kofeina to substancja psychoaktywna, zaliczana do stymulantów. Wpływa na przesyłanie impulsów nerwowych między mózgiem a ciałem. Stymuluje ośrodkowy układ nerwowy, serce i mięśnie. Może podnosić ciśnienie krwi, choć taki efekt nie zawsze występuje u osób stosujących ją od dłuższego czasu. Wspomniana substancja wspiera pracę mózgu, jednocześnie stymuluje produkcję kortyzolu i adrenaliny. W małych dawkach kofeina poprawia koncentrację i dodaje energii. Zbyt duże dawki mogą wywoływać niepokój i problemy ze snem.
Kofeina występuje w: kawie, herbacie, guaranie, yerba-mate, czekoladzie i kakao. Znajdziesz ją też w napojach gazowanych i energetycznych.
Organizm dobrze wchłania kofeinę, a krótkotrwałe efekty są najbardziej odczuwalne po 5-30 minutach po jej spożyciu. Wspomniana substancja przyspiesza oddech i akcję serca, poprawia sprawność umysłową i podwyższa tempo metabolizmu. Reakcja na kofeinę zależy od Twojego metabolizmu, masy ciała, stanu zdrowia i przyjmowanych leków. Naukowcy zalecają, by nie przekraczać 400 mg dziennie.
Jak guarana wpływa na organizm?
Jedno z badań wykazało, że nawet bardzo niskie dawki guarany poprawiają pamięć, czujność i samopoczucie. Takiego efektu nie można przypisać kofeinie. Nasiona guarany mają delikatnie gorzkawo-kwaśny smak. Świetnie sprawdzą się w sałatkach, kanapkach, sokach i musli. Możesz je również dodać do jogurtu lub smoothie.
Guarana wspiera proces odchudzania, poprawia wyniki sportowe, a także zmniejsza zmęczenie psychiczne i fizyczne. Typowa dawka wynosi 50-75 mg, 1 raz dziennie. Jeśli chcesz zmaksymalizować korzyści płynące z guarany, przyjmuj ją przed południem. Pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dawki. W przeciwnym razie narażasz się na skutki uboczne, takie jak bezsenność, nerwowość, niepokój, ból żołądka, nudności, wymioty, przyspieszone tętno i podwyższone ciśnienie krwi.
Co oceniamy? | |||
Kawa | Guarana | Werdykt | |
Zawartość kofeiny | Ziarna kawy zazwyczaj zawierają 1-2% kofeiny. | Nasiona guarany mogą zawierać do 4,5% – kofeiny. | Zwycięzca: guarana |
Pobudzenie | Dodaje energii i stymuluje do pracy. | Ekstrakt z nasion guarany ma silniejsze działanie stymulujące niż kawa. | Zwycięzca: guarana |
Funkcje poznawcze | Kofeina zawarta w kawie poprawia funkcje poznawcze, pamięć długotrwałą i koncentrację. | Guarana tak samo jak kawa poprawiała pamięć, czujność i zadowolenie. Unikalne związki znajdujące się w nasionach guarany, dają o wiele większe impulsy poznawcze niż kawa. | Zwycięzca: guarana |
Smak | Aromatycznej i bogata mieszance smaków, którą z przyjemnością delektujemy się w ciągu dnia. | Nasiona guarany mają gorzki i lekko drzewny posmak. Nie każdemu przypadnie do gustu. | Zwycięzca: kawa |
Kawa czy guarana?
Guarana zawiera nie tylko kofeinę, lecz także alantoinę, anetol, adeninę, karwakrol, alfa-kopaen i kariofilen. Oprócz tego w jej nasionach znajdują się flawonoidy, takie jak w zielonej herbacie.
Zastanawiasz się, jak szybciej zrzucić zbędne kilogramy? Sięgnij po guaranę, która przyspiesza metabolizm oraz poprawia pamięć i wydolność fizyczną. Jeśli będziesz stosował ją regularnie, szybciej spalisz tkankę tłuszczową.
Podczas gdy kawa może Cię obudzić, zapewnić jasność umysłu i skupienie, guarana wykracza poza wspomniane właściwości. Nasiona nie tylko zawierają co najmniej dwa razy więcej kofeiny niż ziarna kawy, lecz także znajduje się w nich dużo związków pobudzających i prozdrowotnych. Nic więc dziwnego, że ekstrakt z guarany pobudza bardziej niż filiżanka espresso. Naturalne związki ułatwiają płynne i równomierne uwalnianie energii, dzięki czemu utrzymują koncentrację na stałym poziomie. Dodatkowo wyrównują poziom energii i pomagają w utrzymaniu optymalnej efektywności przez cały dzień.
Nasiona guarany są zrywane, prażone i miażdżone na proszek, który można wsypać do wody lub smoothie. Znajdują się w wielu popularnych napojach energetycznych. Osoby, które często piją kawę, mogą w końcu uodpornić się na jej działanie. Wprowadzając guaranę jako alternatywne źródło energii, znów poczujesz się pełen energii.