Kasza jaglana jest bardzo cennym składnikiem spożywczym, dostarczającym wiele witamin i mikroelementów. Kaszę jaglaną należy spożywać w zalecanych ilościach i dbać o urozmaicenie naszej diety.
Z uwagi na to, że kasza jaglana jest bogata w błonnik, jej nadmierne spożywanie może nie zawsze dobrze wpływa na organizm, szczególnie osób cierpiących na różne dolegliwości związane z jelitami. Nadmie kaszy jaglanej może wywoływać ból żołądka i niedrożności jej to także wzdęcia.
Kasza jaglana jest przede wszystkim pokarmem, który nie powinien być nadużywany szczególnie u osób chorujących na tarczycę – niedoczynność oraz chorobę Hashimoto. W kaszy jaglanej znajdują się goitrogeny, związki w żywności, które mogą hamować lub zmniejszać aktywność tarczycy. Nadmierne spożywanie kaszy jaglanej w tej sytuacji może bezpośrednio prowadzić do niedoborów jodu w organizmie, co wpływa na pogorszenie naszego samopoczucia, powiększenia gruczołów tarczycy czy nawet kamienie nerkowe.
Zobacz też: Kasza jaglana i jej właściwości.