Suszone wiśnie lub wiśnie liofilizowane oprócz obłędnego smaku i słodyczy, mają również wiele wartości odżywczych. Zawarte minerały oraz witaminy mają znaczący wpływ na układ trawienny, odpornościowy i krwionośny. Znacznie poprawiają cery, pozbawiając ją jednocześnie oznak zmęczenia.
Wartości odżywcze znajdujące się w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 303 kcal,
- tłuszcz – 0,1 g,
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,01 g,
- węglowodany – 70,32 g,
- w tym cukry – 55,52 g,
- błonnik – 4,4 g,
- białko – 2,38 g,
- sól – 0,01 g,
- potas – 173 mg,
- wapń – 16 mg,
- fosfor – 15 mg,
- magnez – 9 mg,
- żelazo – 0.32 mg,
- witamina A – 1283 IU,
- witamina B6 – 0.044 mg,
- witamina C – 10 mg.
Dowiedz się jak wykorzystać suszone wiśnie z artykułu: Do czego wiśnie suszone?