Pasta orzechowa to magazyn składników odżywczych, takich jak między innymi niacyna, kwas foliowy i witamina E. Bogata w błonnik i białko, dostarcza organizmowi energii, przygotowując go na wszelkie wyczerpujące zajęcia fizyczne.
Jest powszechnie znana ze zwiększania metabolizmu i odporności organizmu. Masło orzechowe znane jest również z braku tłuszczów nasyconych i trans na rzecz ich lepszej wersji – odmian jednonienasyconych i wielonienasyconych, które są znane z regulowania poziomu cukru we krwi. Dzięki naturalnej słodyczy dobrze zaspokaja apetyt na cukier. Pasta orzechowa jest również bardzo sycąca ze względu na ilość składników odżywczych, które zawiera w jednej porcji.
Oto 4 najważniejsze rzeczy, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie pasty orzechowej:
Kup odmianę organiczną
Zawsze wybieraj naturalne, organiczne , nieuwodornione masło orzechowe. Pasta orzechowa jest wytwarzana przez prażenie i blanszowanie orzechów, a następnie ich zmielenie, aby uzyskać delikatną gładkość. Jednak po drodze istnieją pewne praktyki, których dopuszczają się przedstawiciele producentów, a które mogą wprowadzać w błąd konsumentów, którzy nie są dobrze poinformowani. Jedną z rzeczy do rozważenia przy zakupie masła orzechowego jest sięganie po te całkowicie naturalne i organiczne.
Bez dodatku cukru
Wytwarzane przez producentów masło orzechowe na ogół zawiera cukier, który wzmacnia jego smak i czyni je pysznym dla konsumentów, którzy zawsze wybierają bardziej słodką wersję, co w konsekwencji zwiększa sprzedaż. Nie dajcie się nabrać na „naturalną odmianę”, która zawiera dodatek cukru w ilości około 3-5 gramów, co odpowiada 1 łyżeczce na 2 łyżki stołowe porcji. Szukaj tylko masła orzechowego, które jest całkowicie pozbawione cukru w jakiejkolwiek postaci, od syropu kukurydzianego i melasy, po miód i stewię itp.
Bez dodatku olejów
Obecność uwodornionego oleju w maśle orzechowym może być źródłem tłuszczów trans, o których wiadomo, że powodują choroby serca, udary i inne choroby związane z wysokim poziomem cholesterolu. W większości przypadków masło orzechowe zawiera emulgatory, dzięki czemu nadaje się do smarowania. Mogą mieć postać dodatku oleju palmowego, który jest szkodliwy dla zdrowia serca. Zdrowa odmiana masła orzechowego nie powinna zawierać żadnych śladów powyższych składników lub zamiast tego zawierać olej kokosowy jako ich substytut.
Mniej składników – 100% orzechów
Pamiętaj, że im mniej składników, tym lepiej. Najlepiej, aby to była pasta orzechowa, w której składzie są same orzechy. Należy zwracać uwagę na pastę orzechową z dwoma lub mniej składnikami, które w dużej mierze powinno zawierać dobro orzechowe bez dodatku konserwantów w postaci nadmiaru cukru czy soli. Uważaj na opakowania z „obniżoną zawartością tłuszczu”, ponieważ marki masła orzechowego, aby to zrekompensować, dodają do niego substytuty skrobiowe, które okazują się jeszcze bardziej szkodliwe niż jego poprzednia odmiana.
Wreszcie, nie zapomnij jeść masła orzechowego z umiarem, ponieważ bez względu na to, jak bogate jest w składniki odżywcze, nadmiar wszystkiego jest szkodliwy dla zdrowia. Może być nawet tuczący, jeśli jest spożywany w dużych ilościach każdego dnia. Ponieważ masło orzechowe jest bogate w kalorie, najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać podczas jego spożywania, jest ograniczenie jego porcji do dwóch łyżek stołowych dziennie.