Prażony słonecznik jest popularny jako samodzielna i słona przekąska. Znakomicie sprawdza się również jako dodatek do niezliczonej ilości potraw. Uprażony słonecznik jest świetnym dodatkiem do potraw, np. sałatek, zup czy ciast. Podczas prażenia należy bardzo uważać, aby nie przypalić ziaren.
Dlaczego warto uprażyć słonecznik? Słonecznik prażony i jego właściwości
Prażenie nasion słonecznika zmienia jego smak i konsystencję. Są słodsze i delikatnie chrupiące. Podczas obróbki termicznej dochodzi do wielu zmian w strukturze chemicznej, co powoduje utratę części składników odżywczych przy jednoczesnym zwiększeniu jego strawności. Prażenie w wysokiej temp. powoduje straty w witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E, K. Nie powoduje jednak strat w składnikach mineralnych. Proces prażenia powoduje także zwiększenie strawności białek i poprawienie przyswajalności w węglowodanach. Zwiększa także sterylność mikrobiologiczną – zostają zniszczone mikroorganizmy. Właściwości prozdrowotne słonecznika:
Wspiera płodność
Słonecznik jest źródłem witaminy E w 100 g jest 26,1 mg. Witamina ta zapewnia prawidłową pracę układu rozrodczego – zwłaszcza męskiego. Jej niedobór może powodować ograniczenie lutropiny, która odpowiedzialna jest za produkcję męskich hormonów. Witamina E jest bardzo ważna dla kobiet, które chcą zachować piękny i naturalny wygląd. Nazywana jest witaminą młodości, ponieważ zwalcza wolne rodniki i pomaga w zachowaniu pięknego wyglądu skóry.
Pomaga zwalczać zaparcia
W 100 g prażonego słonecznik jest 11,1 g błonnika pokarmowego. Taka ilość włókna wspiera pracę układu pokarmowego i zwalcza występowanie zaparć.
Wspiera układ sercowo-naczyniowy
Prażony słonecznik jest cennym źródłem kwasów Omega- 6 oraz Omega -3, dzięki temu obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Zapobiega zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych.
Słonecznik prażony zawiera magnez i potas, które obniżają ciśnienie krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca.
Czy prażony słonecznik jest szkodliwy?
Podczas obróbki termicznej tracą prawie połowę swoich wartości odżywczych. Najlepsze jest prażenie słonecznika w łupinach. Dzięki temu zostają zachowane zdrowe tłuszcze zawarte w nasionach.
Jeśli nie możesz jeść słonecznika na surowo, to nie zalecamy go jeść prażonego na oleju z dodatkiem soli, ponieważ w wyniku przetwarzania zawarte w nim kwasy tłuszczowe stają się szkodliwe.
Ile kalorii ma słonecznik prażony?
Słonecznik prażony jest produktem bardzo kalorycznym. W 100 g jest 582 kcal, z czego są to głównie tłuszcze, w 100 g jest 49,8 g.
Prażenie słonecznika na kilka sposobów
Prażenie słonecznika jest bardzo łatwe i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Takie nasiona są smacznym i zdrowym dodatkiem do wielu potraw. Prażenie nie wymaga wielu skomplikowanych procesów i można wykonać je na dwa sposoby. Najczęściej praży się słonecznik na patelni, ale można go również przygotować w piekarniku.
Metoda nr 1: Prażenie słonecznika w piekarniku
Prażenie w piekarniku jest równie szybkie i proste. Pestki słonecznika należy wysypać na wyłożoną papierem blachę. Następnie pestki należy delikatnie polać olejem, posypać solą (bądź innymi wybranymi przyprawami) i dokładnie wymieszać. Tak przygotowane ziarna można wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Optymalny czas prażenia to 8-10 minut, ale warto co jakiś czas sprawdzać, czy pestki nie są zbyt mocno przyrumienione.
Sposób wykonania:
- Rozgrzej piekarnik do 350°C.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ziarna słonecznika wysyp na blachę tak, aby była to jedna warstwa.
- Praż od 8 do 10 min co jakiś czas wyjmując blachę i mieszając ziarna słonecznika.
Metoda nr 2: Prażenie słonecznika na patelni
Prażenie słonecznika na suchej (bez dodatku tłuszczu) patelni jest jednym z najpopularniejszych sposobów na jego przygotowanie.
Sposób wykonania:
- Rozgrzej patelnię.
- Na gorące naczynie wysyp słonecznik.
- Praż od 7 do 10 minut często mieszając, aby się nie przypalił.
Prażenie słonecznika w łupinach
Prażenie słonecznika w łupinach pozwala na zachowanie naturalnych tłuszczów. Nie musisz używać soli. Możesz uprażyć słonecznik w łupinach w kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Składniki:
- 1 szklanka słonecznika w łupinach,
- 2 ½ łyżki soli koszernej,
- 1,1 l wody
Sposób przygotowania:
- Do średniej wielkości garnka wrzuć nasiona. Zalej wodą i wsyp sól.
- Zagotuj. Gotuj przez około 15 min.
- Odcedź nasiona.
- Rozłóż na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
- Piecz około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
- Po 10 min pieczenia sprawdź, czy są wystarczająco chrupkie.
- Cały czas kontroluj proces prażenia, ponieważ nasiona bardzo szybko z chrupiących mogą się przypalać.
Co zrobić z prażonym słonecznikiem? Garść przepisów.
Słonecznik prażony jest zdrowym dodatkiem zarówno do dań na słodko, jak i na słono. Poniżej przepisy na najpopularniejsze dania ze słonecznikiem prażonym.
Prażony słonecznik na słodko
Prażony słonecznik w karmelu można jeść jako przekąskę lub stosować jako dodatek do ciast.
Składniki:
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 200 g słonecznika łuskanego.
Sposób przygotowania:
- Słonecznik upraż na suchej patelni, często mieszając.
- Pod koniec prażenia posyp go cukrem i solą.
- Często mieszaj lub co jakiś czas potrząsając patelnią. Gdy składniki się połączą.
- Pozostaw do ostygnięcia i połączenia składników.
Ciasto z prażonym słonecznikiem i brzoskwiniami
Takie ciasto na pewno ucieszy niejednego łasucha. Jest proste w przygotowaniu, dzięki temu poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja,
- mąka – tyle samo co ważą jaja,
- cukier – tyle samo co ważą jaja,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 2 galaretki,
- ½ litra wody
- 1 puszka brzoskwiń w syropie,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 1 masa krówkowa,
- 30 dag prażonego słonecznika łuskanego,
- 12,5 dag margaryny,
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj ciasto. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i ponownie ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Wsyp delikatnie mąkę i ponownie wymieszaj.
- Biszkopt piecz w temp. 180°C przez około 40 minut.
- Galaretki rozpuść w wodzie.
- Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokrój w kostkę.
- Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i powoli wlewaj tężejącą galaretkę. Delikatnie wymieszaj. Do masy dodaj pokrojone brzoskwinie.
- Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Na dolny blat wylej masę ze śmietany kremówki i galaretki. Przykryj drugim blatem.
- Na górny blat wyłóż masę kajmakową i posyp prażonym wcześniej słonecznikiem.
Ciasto z prażonym słonecznikiem i masą krówkową
Jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga pieczenia i poradzi sobie z nim nawet początkująca pani domu.
Składniki:
- 1,5 opakowania solonych krakersów,
- 1 opakowanie masy krówkowej,
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 0,5 l mleka,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 200 g prażonego słonecznika.
Sposób przygotowania:
- Blachę o wymiarach 23,5 na 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na dnie formy poukładaj krakersy.
- Ułożone krakersy posmaruj masą kajmakową. Przykryj kolejną warstwą krakersów.
- Ugotuj budyń. Gorący budyń wylej na krakersy. Na masę ułóż krakersy.
- Galaretkę rozpuść w ½ szklanki wrzącej wody.
- Śmietanę kremówkę ubij i dodaj powoli wystudzoną galaretkę. Wymieszaj. Wylej na zimne ciasto.
- Wierzch posyp słonecznikiem.
Masło ze słonecznika
Masło z nasion słonecznika jest bardzo smaczne. Można je przygotować przy pomocy blendera lub robota kuchennego.
Sposób przygotowania:
- Upraż nasiona.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudź je przez kilka minut.
- Wsyp nasiona do blendera lub robota kuchennego o dużej mocy.
- Miel do momentu uzyskania drobnego proszku
- Zmniejsz obroty do jak najmniejszych i blenduj tak przez około 3 minuty. W międzyczasie zeskrobuj masę z boków. Gdy masa nie będzie gęstnieć, to możesz dodać odrobinę oleju.
- Uruchom po raz kolejny blender na niskich obrotach. Na tym etapie do masła możesz dodać sól, miód lub inny słodzik.
- Masło słonecznikowe możesz przechowywać do kilku tygodni w lodówce.
- Jak przechowywać słoneczniki prażone?
- Prażone ziarna słonecznika możesz przechowywać od 3 do 4 miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku w spiżarce lub do roku w zamrażarce.
Prażony słonecznik na słono
Słonecznik prażony na słony jest idealnym dodatkiem do sałatek lub jako słoną przekąskę.
Składniki:
- 200 g słonecznika łuskanego,
- szczypta soli i pierzu.
Sposób przygotowania:
- Słonecznik wysyp na rozgrzaną patelnię. Praż pod koniec obróbki termicznej dodaj przyprawy. Wymieszaj.
Sałatka z prażonym słonecznikiem i kurczakiem
Lekka sałatka z prażonym słonecznikiem sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i jako przystawka.
Składniki:
- ½ główki sałaty lodowej,
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 świeży ogórek,
- ½ czerwonej papryki,
- 1 czerwona cebulka,
- ½ szklanki prażonego słonecznika.
Sos:
- 2 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- oliwa z oliwek,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso przypraw i usmaż na patelni grillowej.
- Sałatę lodową pokrój.
- Cebulę pokrój w tarki, ogórek i paprykę na mniejsze części.
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj.
- Warzywa wsyp do miski i wymieszaj z sosem. Na wierzch ułóż pierś z kurczaka i posyp prażonym słonecznikiem.
Sałatka z prażonym słonecznikiem i fetą
Sałatka z serem z feta i słonecznikiem są idealną propozycją zarówno jako przystawka oraz jako danie główne, np. na kolację.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1 świeży brokuł,
- 1 opakowanie sera feta,
- 1 większy pomidor,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- garść prażonych ziaren słonecznika.
Sos:
- 3 ½ łyżeczki jogurtu naturalnego,
- 3 ½ łyżeczki majonezu,
- 3 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj, pokrój w kostkę i przypraw. Odstaw do lodówki na około 1 godzinę. Zapiec w temp. 160°C lub podsmaż na patelni.
- Brokuł umyj i podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie.
- Fetę odcedź. Pokrój w kostkę.
- Kukurydzę odcedź z zalewy.
- Pomidory sparz i pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki sosu wymieszaj. Odstaw na około 30 min.
Zobacz też: Pestki słonecznika i jego właściwości.