• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Płatki jaglane czy płatki owsiane?

Płatki owsiane są bardzo popularnym produktem żywnościowym. Mniej popularne są płatki jaglane. Które ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Orzechy / Jak upiec i prażyć orzechy makadamia?

15 czerwca 2020

Jak upiec i prażyć orzechy makadamia?

Spis treści pokaż
1. Jak upiec orzechy makadamia?
2. Jak prażyć orzechy makadamia?
3. Mielone orzechy

Orzechy makadamia są jednymi z najsłodszych i najbardziej aromatycznych dostępnych jadalnych orzechów, zwłaszcza gdy są prażone lub opiekane i dodawane do równie pysznego przepisu.

Zanim rozpoczniesz proces prażenia lub opiekania orzechów makadamia, najpierw musisz je wyłuskać, spłukać i wysuszyć. To najtrudniejszy element tego procesu. Dalszy etap jest stosunkowo prosty dla każdej metody przygotowania, ale upewnij się, że wybrane orzechy makadamia mają podobny rozmiar, aby mogły się równomiernie upiec.

Jak upiec orzechy makadamia?

Aby upiec orzechy makadamia, najpierw napełnij butelkę z rozpylaczem roztworem z 1/2 szklanki wody, 2 łyżeczek soli i 1 łyżki stopionego masła. Następnie rozłóż połówki orzechów makadamia na tacy piekarnika i delikatnie spryskaj je zawartością butelki. Umieść tacę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do około 110 stopni Celsjusza i piecz przez 10–12 minut, często je sprawdzając i usuwając wszystkie orzechy, gdy tylko staną się złotobrązowe. Poczekaj, aż orzechy całkowicie ostygną, zanim umieścisz je w suchym pojemniku.


Opakowanie Go4Taste

Orzechy makadamia, naturalne - 500g – cena : 52,00 zł

Kup orzechy makadamia sklep go4taste

Zobacz też: Orzechy makadamia: ile dziennie.

Jak prażyć orzechy makadamia?

Prażenie orzechów przed dodaniem ich do przepisu podbije smak dania, ale najlepiej opiekać ich tylko tyle, ile potrzebujesz w danym momencie, ponieważ prażone orzechy nie przechowują się tak dobrze, jak surowe. Rozłóż je w jednej warstwie na blaszce do pieczenia i umieść w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza opiekając na złoty kolor przez około 12 do 15 minut. Po zakończeniu pozwól, aby prażone orzechy ostygły przed zmieleniem lub siekaniem, aby nie stały się tłuste lub pastowate.

Mielone orzechy

Niektóre przepisy, na przykład na ciasta, wymagają zmielonych orzechów makadamia. Wystarczy je zmielić, wkładając prażone orzechy do robota kuchennego i miksować w trybie pulsacyjnym w krótkich odstępach czasu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Nie możesz tego robić zbyt długo, bo uzyskasz masło orzechowe. Jest ono pyszne jako smarowidło, do którego dodać można odrobinę oleju roślinnego i odrobinę miodu, aby uzyskać gładkość i podbić smak.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o orzechach makadamia przeczytaj artykuł: Orzechy makadamia i ich właściwości.

Powiązane wpisy

W kategorii:Orzechy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Orzechy makadamia prażone solone - 250g
Orzechy makadamia prażone solone - 250g
37,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.