Suszenie wiśni domowym sposobem jest nie tylko bardzo proste, ale również korzystne. Jest to sposób na zachowanie głębi smaków oraz jeszcze większych wartości odżywczych.
- Do suszenia warto wybrać dojrzałe już owoce wiśni. Należy je umyć w zimnej wodzie, usunąć łodygi oraz wydrylować z pestek. Dla odsączenia z nich wody warto okryć je na chwilę ręcznikiem papierowym.
- Tak przygotowane owoce można umieścić na blaszce i wstawić do piekarnika ustawionego na ok. 73 stopnie Celsjusza. Suszenie w tej temperaturze powinno trwać około 3 godziny. Następnie temperaturę należy zmniejszyć do ok. 55-60 stopni i kontynuować proces przez kolejne 16-24 godziny.
- Suszone wiśnie będą odpowiednio suche, jeśli ich wygląd będzie przypominał rodzynki. Skórka powinna być pomarszczona, a sam owoc twardy, trochę lepki i giętki. Warto pamiętać, że po ściśnięciu z owoców nie ma prawa wypływać woda. Możesz również kupić gotowe wiśnie liofilizowane.
Dowiedz się jak wykorzystać suszone wiśnie z artykułu: Do czego wiśnie suszone?