Słodka papryka wędzona wyróżnia się spośród innych rodzajów papryk specyficznym dymnym, wędzonym smakiem. To popularna przyprawa kuchni hiszpańskiej. Chętnie wykorzystywana jest też przez wegan i wegetarian, ponieważ dodaje potrawom charakterystycznego aromatu wędzonej wędliny. Jak wykorzystać ją w kuchni?
Czym jest wędzona papryka hiszpańska?
Kolebką hiszpańskiej papryki wędzonej ’pimentón’ jest region La Vera, skąd pochodzi większość produkcji tej przyprawy.
Hiszpańska papryka wyróżnia się wędzonym smakiem, ostrym zapachem i intensywnie czerwonym kolorem.
Pimentón nie jest jednak nową odmianą papryki czerwonej. To tak naprawdę słodka papryka wywodząca się z czerwonej papryki węgierskiej – Capsicum annum. Od tej ostatniej różni ją jednak sposób przygotowania.
Jesienią, po zbiorach, najlepsze papryki są wieszane na sznurkach i pozostawiane do wyschnięcia. Następnie są wędzone drewnem dębowym przez dwa tygodnie. Papryka uzyskuję bardzo bogaty bukiet smakowy i intensywny aromat.
Papryka wędzona produkowana jest w trzech odmianach: dulce, agridulce i picante, czyli jako papryka słodka, średniosłodka i ostra. Najpopularniejsza jest papryka wędzona słodka, która stosowana jest na Półwyspie Iberyjskim w wielu tradycyjnych daniach.
Czy wędzona papryka jest ostrzejsza niż zwykła papryka?
Unikalność papryki wędzonej nie polega na skali ostrości a unikalnym, dymnym aromacie. W praktyce każdy rodzaj papryki – bez względu czy jest to papryka słodka czy papryka chili – może zostać poddana procesowi wędzenia. Warto pamiętać, że w sprzedaży są różne odmiany papryki wędzonej w tym odmiana picante, która oprócz wędzonego smaku wyróżnia się również wyjątkową ostrością.
Czy można zastąpić w potrawach wędzoną paprykę papryką słodką?
Wszystko zależy od tego, jaki smak dania chcemy uzyskać. Różnica w smaku między papryką słodką i papryką wędzoną jest na tyle wyraźna, że w praktyce ich zamiana jest mocno wyczuwalna. Wiele dań, w których wymagana jest słodka papryka, po dodaniu papryki wędzonej znacząco zmienia swój smak. Podobnie sytuacja wygląda, gdy chcemy zamienić paprykę wędzoną na słodką. W ten sposób pozbawiamy potrawę charakterystycznego wędzonego aromatu, który jest pożądany w przypisie.
W efekcie obie papryki, chociaż są blisko spokrewnione, niewiele ze sobą mają wspólnego pod względem smakowym. Z tego względu stosowanie ich zamiennie nie jest dobrym pomysłem. Jeśli potrzebujesz zamiennika wędzonej papryki, spróbuj przyprawy chipotle (wędzone jalapeño) lub wędzonego chili. Ma podobny dymny smak a do tego jest ostry!
Jak stosować paprykę wędzoną w kuchni?
Pimenton to jedna z najbardziej znanych przypraw kuchni hiszpańskiej. Wykorzystywana jest we wszystkich tradycyjnych potrawach Półwyspu Iberyjskiego takich jak paella, tortilla czy chorizo. Papryką wędzoną chętnie przyprawiane są też hiszpańskie przekąski, czyli popularne tapas. Jakie z tego wniosek? Jeżeli chcesz poczuć prawdziwy smak kuchni hiszpańskiej, koniecznie musisz zaopatrzyć się w wędzoną paprykę.
Wędzoną paprykę można dodawać do wszelkiego rodzaju dań mięsnych i warzywnych. Można przyprawić nią kurczaka, a także pomidory, ziemniaki i inne warzywa. Doskonale sprawdza się jako dodatek do gulaszu i mięsnych sosów.
Papryka wędzona jest ulubioną przyprawą wegan i wegetarian. Można ją znaleźć niemal, w co drugim bezmięsnym przepisie. Dlaczego? Z prostej przyczyny – dodaje ona do potraw aromat i smak wędzonego mięsa i wędlin. Papryka wędzona w kuchni wegańskiej stosowana jest praktycznie do wszystkiego: sosów warzyw kotletów wegańskich (sojowych i z ciecierzycy) itd.
Jak gotować z czerwoną papryką wędzoną?
Paprykę wędzoną stosujemy tak samo jak paprykę słodką i inne przyprawy w proszku. Pamiętaj, że papryka wędzona potrzebuje ciepła, aby uwolnić swój smak. Aby uzyskać najpełniejszy smak, kolor i aromat, rozpuść proszek w ciepłym / gorącym tłuszczu. Po rozpuszczeniu tłuszczu należy ograniczyć ogień, aby papryka się nie przypaliła. Potem możemy dodawać mięso lub warzywa i cieszyć się wyjątkowym, intensywnym dymnym smakiem.