Herbata liściasta Earl Grey jest bardzo popularna wśród miłośników klasycznych smaków czarnej herbaty. Dowiedz się więcej na jej temat.
Earl Grey – co to za herbata?
Herbata Earl Grey jest zwykle wytwarzana z liści czarnej herbaty i owoców drzewa Bergamia Citrus. Liście herbaty są spryskiwane ekstraktem z bergamotki lub olejkiem eterycznym albo mieszane z suszonymi skórkami bergamotki, co nadaje herbacie łagodny, cytrusowy smak.
Herbata z dodatkiem bergamotki jest często uważana za angielską, ponieważ otrzymała swój przydomek od brytyjskiego premiera Charlesa Greya, drugiego Hrabiego Grey (Second Earl Grey), który pełnił funkcję premiera Wielkiej Brytanii w latach 1830-1834. On jednak nie miał z nią nic wspólnego. Tak naprawdę herbata pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a bergamotka dziś jest powszechnie uprawiana w południowych Włoszech.
Jak jest przygotowywana herbata Earl Grey?
Herbata Earl Grey to herbata aromatyzowana z dodatkiem owoców bergamotki. Herbaty smakowe składają się z prawdziwych liści herbaty, które są parzone lub mieszane z owocami, kwiatami, ziołami lub przyprawami. Skórka bergamotki jest suszona i dodawana do liści czarnej herbaty. Czarne liście herbaty są standardem dla Earl Grey, ale czasami zamiast tego stosuje się liście zielonej herbaty lub liście herbaty oolong.
Pomarańcze bergamotkowe są uprawiane w Kalabrii, we Włoszech i w niektórych częściach Francji. Ich smak to mieszanka różnych owoców cytrusowych. Wyglądają jak skrzyżowanie pomarańczy i limonki, ale smakują bardziej jak grejpfrut lub cytryna. Uważa się, że drzewo bergamotki jest hybrydą drzewa pomarańczowego pochodzącego z Sewilli i drzewa cytrynowego pochodzącego z Azji Południowo-Wschodniej.
Klasyczna herbata Earl Grey zawiera nuty cytrynowe i słodowe. Te kontrastujące smaki sprawiają, że napój jest charakterystyczną herbatą uwielbianą przez wielu. Zwykle robi się go z naparu tradycyjnych czarnych herbat, takich jak Assam, Darjeeling i Keemun. Te rodzaje czarnej herbaty charakteryzują się profilami smakowymi z nutami toffi, karmelu i miodu. Aromat tych czarnych herbat jest orzechowy i drzewny. Połączenie tych smaków czarnej herbaty z cytrusowym i pachnącym smakiem bergamotki daje w efekcie pikantną, ale słodową herbatę.
Herbata Earl Grey – właściwości
Bergamotka jest bogata w korzystne związki roślinne znane jako polifenole, w tym flawonoidy neoeriocytrynę, neohesperydynę i naringinę. Te polifenole działają jak przeciwutleniacze, które zwalczają reaktywne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami, które mogą powodować uszkodzenia i choroby komórek. Czarna herbata jest również bogata w różne inne związki o właściwościach przeciwutleniających, takie jak katechiny.
Herbata z bergamotki może poprawić niektóre czynniki ryzyka chorób serca. Wykazano, że produkty z jej dodatkiem obniżają poziom cholesterolu, a czarna herbata została powiązana z obniżeniem ciśnienia krwi. W szczególności bergamotka zawiera flawanony, które mogą hamować enzymy wytwarzające cholesterol w organizmie. Badanie z udziałem 80 osób z wysokim poziomem cholesterolu wykazało, że codzienne przyjmowanie ekstraktu z bergamotki znacznie obniżyło poziom trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego i LDL po 6 miesiącach w porównaniu z wartościami wyjściowymi.
Flawonoidy zawarte w herbacie Earl Grey mogą zwalczać stany zapalne związane z problemami trawiennymi. Jedno badanie na myszach z zapaleniem okrężnicy, rodzajem nieswoistego zapalenia jelit (IBD), wykazało, że sok z bergamotki hamował uwalnianie białek zapalnych i zmniejszał epizody biegunki. Co więcej, inne badania na probówkach i zwierzętach sugerują, że sok z bergamotki może zmniejszać stan zapalny jelit i zwalczać bakterie H. pylori., które są związane z wrzodami żołądka. Chociaż wyniki te wskazują, że połączone działanie czarnej herbaty i bergamotki może korzystnie wpływać na trawienie, żadne badania nie badały wpływu tej herbaty na ludzi.
Jak przygotować herbatę Earl Grey (liściastą)?
Herbaty Earl Grey są bardzo zróżnicowane, dlatego temperatura i czas parzenia mogą wymagać dostosowania w celu uzyskania najlepszego smaku.
- Do zaparzenia Earl Grey należy używać wyłącznie czystej, źródlanej lub filtrowanej wody. Woda źródlana jest zazwyczaj najwyższej jakości i zapewnia najlepsze rezultaty smakowe. Unikaj używania wody z kranu, ponieważ zioła i liście herbaty nie rozwijają w niej dobrze swojego smaku.
- Herbaty Earl Grey na bazie czarnej herbaty parz w wyższych temperaturach. Z reguły odpowiednia jest temperatura od 93 do 100 stopni Celsjusza.
- Użyj około 2 gramów luźnej herbaty liściastej na każde 250 mililitrów wody. Zawsze możesz dodać trochę więcej lub trochę mniej, aby poprawić smak. Zastosuj pokrywkę, aby utrzymać ciepło w filiżance i wzmocnić smak Earl Grey.
- Herbaty parzone zbyt długo nabierają cierpkiego i gorzkiego smaku, dlatego parzą ją przez 2 do 4 minut.
- Herbatę Earl Grey można pić bez niczego lub z dodatkiem mleka, miodu i cytryny.
Ile kofeiny ma herbata Earl Grey?
Ogólnie rzecz biorąc, Earl Grey zawiera więcej kofeiny niż zielona herbata. Earl grey będzie miała około 30-60 mg kofeiny na filiżankę. Połamane liście herbaty w torebkach z herbatą mają więcej kofeiny niż nieprzerwana herbata liściasta.
Skutki uboczne picia herbaty
Spożywana w niewielkich ilościach herbata Earl Grey – i ogólnie czarna herbata – jest uważana za bezpieczną dla większości ludzi. Jednak picie zbyt dużej ilości czarnej herbaty, czyli więcej niż pięć filiżanek dziennie, jest prawdopodobnie niebezpieczne. Duże ilości czarnej herbaty mogą powodować działania niepożądane ze względu na zawartość kofeiny, takie jak bóle głowy, nerwowość, problemy ze snem, wymioty, biegunkę, drażliwość, nieregularne bicie serca, drżenie, zgagę, zawroty głowy, dzwonienie w uszach, drgawki i dezorientację.
Flawonoidy zawarte w herbacie mogą wiązać żelazo niehemowe, hamując jego wchłanianie jelitowe. Zaleca się, aby w celu maksymalizacji wchłaniania żelaza z posiłku lub suplementów żelaza, osoby z niskim poziomem żelaza nie spożywały w tym samym czasie tej herbaty.