• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Pasta z orzechów arachidowych – wartości odżywcze i właściwości

Masło z orzechów arachidowych znane jest na całym świecie. Kochają je zarówno dorośli, jak i dzieci. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Bakalie / Sezonowość owoców suszonych i orzechów.

27 lipca 2022

Sezonowość owoców suszonych i orzechów.

Spis treści pokaż
1. Sezonowość owoców — dlaczego warto zwracać na to uwagę?
2. Czy sezonowość ma znaczenie przy owocach suszonych?
3. Skąd wiedzieć, kiedy odbywają się zbiory owoców i orzechów?

Przy komponowaniu diety ważne jest nie tylko pochodzenie owoców, sposób uprawy (ekologiczne czy nie), ale również czas, w jakim zostały zebrane. Najlepsze owoce suszone i orzechy są te, które które zostały przetworzone z owoców sezonowych i zabrane w ostatnich zbiorach. Jak poznać datę ostatnich zbiorów?

Sezonowość owoców — dlaczego warto zwracać na to uwagę?

Dietetycy zgodnie przyznają, że najlepszy efekt osiągamy wówczas gdy będziemy spożywać owoce sezonowe, czyli takie, które dojrzewają zgodnie z naturalnym cyklem w danej strefie klimatycznej. Tylko te owoce cechują się tzw. maksymalną gęstością energetyczną. Oznacza to, że mają najwięcej wartości odżywczych i odpowiednią koncentrację witamin i składników mineralnych.

W Polsce do takich owoców sezonowych należą na przykład truskawki i czereśnie. Sezon na truskawki gruntowe rozpoczyna się w czerwcu, a kończy końcem sierpnia. Z kolei okres zbioru na czereśnie jest u nas stosunkowo krótki, bo trwa od końca czerwca do połowy lipca.
W przypadku owoców i warzyw świeżych, szczególnie tych uprawianych w naszym kraju, nie mamy problemu z oceną „sezonowości”. Wiemy intuicyjnie, kiedy przypada sezon na szparagi, młode ziemniaki, rzodkiewki czy wspomniane truskawki i czereśnie. A co z bananami, mango czy pomarańczami? Kiedy są zbierane i czy ich zbiory wypadają w ich „sezonie”? Tego niestety większość z nas nie wie.

Czy sezonowość ma znaczenie przy owocach suszonych?

Sezonowość zazwyczaj kojarzona jest z owocami świeżymi. Nie każdy z nas ma świadomość, że dotyczy również owoców suszonych. Orzechy i owoce suszone, które zostały przetworzone z owoców świeżych, uprawianych zgodnie z naturalnym cyklem, są po prostu smaczniejsze i zawierają więcej składników odżywczych.

Aby właściwie ocenić wartość danego owocu musimy znać nie tylko gatunek, ale również kraj pochodzenia i przybliżoną datę zbioru.

Kraj pochodzenia

Każdy owoc lub orzech ma swój własny cykl wzrostu, który związany jest z porami roku i okresem wegetacyjnym w kraju, w którym znajduje się jego uprawa.

Wiedza na temat tego, z jakiego kraju dany owoc pochodzi, umożliwia nam określenie daty zbiorów. W zależności od półkuli (północna czy południowa) zbiory owoców będą wypadać w innych terminach.

Najlepiej można to zilustrować na przykładzie migdałów. Obecnie zdecydowana większość migdałów dostępnych na rynku europejskim pochodzi z Kalifornii (Stany Zjednoczone), ale pojawiają się również migdały australijskie i hiszpańskie.
Migdały kalifornijskie w zależności od odmiany są zbierane od początku sierpnia do końca września. Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku migdałów australijskich, które zbierane są od końca stycznia do kwietnia. Zbiory migdałów australijskich i kalifornijskich może różnić niemal całe pół roku, a to ma wpływ na ich świeżości i zawartość składników odżywczych.

Warto pamiętać, że wiele krajów „wyspecjalizowała się” w produkcji określonych owoców suszonych i można z góry założyć, że to właśnie z tego kraju będą pochodzić owoce suszone, które będą zachować się najlepszą jakością. Na przykład Filipiny obecnie są największym producentem suszonego orzecha kokosowego, a Kanada jest liderem eksportu żurawiny. Rynek pistacji zdominowany jest przez Iran i Turcję a najwięcej orzechów pekan pochodzi oczywiście z USA.

Data zbioru w sezonie

Wiedza na temat daty zbioru owoców ma istotne znaczenie perspektywy ich świeżości i zawartości wartości odżywczych.

Owoce suszone wytwarzane są bowiem z owoców świeżych, które przetwarzane są zaraz po zerwaniu z drzewa czy krzewu. To informacja ważna z uwagi na to, że niektóre owoce stosunkowo krótko zachowują świeżość po zerwaniu. Dotyczy to m.in. jagód, truskawek czy malin.

Najlepiej obrazuje to poniższa tabela:

OwocOkres trwałości (lodówka)Spiżarnia (chłodna i ciemna)
Jabłko1-2 miesięcy2-3 tygodni
Awokado7-14 dni3 dni
BananNie przechowuj w lodówce7 dni (jeśli zielony), 3-4 dni (jeśli dojrzały)
Pomarańcza2+ tygodni1-2 tygodni
Gruszka2 tygodni3-5 dni
Jagody2-4 dni (odizolowane i zakryte)Nie przechowuj w spiżarni
Arbuz6-8 dni2-3 dni
Trwałość owoców świeżych. Źródło: https://www.canstarblue.com.au

Z tego powodu suszone owoce produkowane są ze świeżych owoców, które po zebraniu w sadzie, na plantacji, z pola uprawnego trafiają od razu do zakładu przetwórczego. Tam są sortowane i poddawane procesowi odwadniania w procesie mechanicznym lub naturalnym (na słońcu).

Skąd wiedzieć, kiedy odbywają się zbiory owoców i orzechów?

Przygotowaliśmy orientacyjną tabelę z terminami zbiorów najpopularniejszych owoców i orzechów na obu półkulach.

Owoce – daty zbiorów

Morele

Jednym z największych producentów suszonych moreli jest Turcja. Morele suszone pochodzące z Turcji to niemal 50% eksportu światowego. Suszone morele uprawiane są głównie w regionie Malatya, która leży w sercu Turcji. Tutaj zbiór moreli odbywa się latem, zwykle w lipcu i sierpniu.

Daktyle

Największym producentem daktyli jest Iran. Daktyle irańskie zbierane są od września do listopada. Zbiór daktyli izraelskich odbywa się w okresie od sierpnia do października.

Figi

Pomimo zmienności zbiorów fig, zbiera się je latem. W Turcji zbiory trwają w lipcu i sierpniu.

Jagody Goji

Zbiory jagód Goji w Chinach odbywają się od lipca do października;

Mango

Mango zbierane jest w okresie od maja do sierpnia. Na niektórych terenach możliwe jest uzyskanie dalszych zbiorów w okresie zimowym, styczeń-luty, ale są to niewielkie produkcje.

Papaja

Zbiór papai może odbywać się zarówno wiosną, jak i jesienią, tj. od lutego do kwietnia i od października do grudnia.

Suszone śliwki

Na półkuli północnej, w szczególności w USA i Francji (które obejmują ok. 60% światowej produkcji) śliwki zbierane są w okresie od sierpnia do września, natomiast na półkuli południowej tj. w Chile i Argentynie (które stanowią ok. 40% produkcji) są zbierane od lutego do marca.

Rodzynki sułtanki

Okres zbioru najbardziej odpowiednich odmian winorośli do suszenia odbywa na półkuli północnej w sierpniu i wrześniu. W Australii czy Argentynie – w lutym i marcu.

Żurawina

Państwami, z których pochodzi najwięcej produkcji i eksportu żurawiny są Kanada i USA. Zbiory tych owoców odbywają się na przełomie marca i kwietnia. Żurawina pochodząca z Chile będzie odznaczała się najlepszymi właściwościami po zbiorach, które mają miejsce od września do listopada.

Wybrane terminy zbiorów owoców i orzechów

Skróty krajów. AR Argentyna, AU Australia, CAN Kanada, CI Wybrzeże Kości Słoniowej, CL Chile, CN Chiny, CRI Kostaryka, CZ Czechy, EG, Egipt, ES Hiszpania, FR Francja, HU Węgry, GE Gruzja, GR Grecja, ID Indonezja, IN Indie, IR Iran, IT Włochy, LK Sri Lanka, MA Maroko, MY Malezja, PH Filipiny, PK Pakistan PT Portugalia, TH Tajlandia, TR Turcja, USA Stany Zjednoczone, Ameryki VN, Wietnam, ZA Republika Południowej Afryki. Na podstawie: www.transagent.at i lamotte-food.de

Orzechy – daty zbiorów

Orzechy brazylijskie

W Ameryce Południowej (Brazylia i Boliwia) zbiory orzechów brazylijskich rozpoczynają się w listopadzie i trwają przez całą zimę do marca.

Orzechy makadamia

Orzechy makadamia produkowane są głównie w Australii, która jest też jednym z głównych eksporterów (obok RPA). W tych krajach zbiory odbywają się od lutego do sierpnia. Makadamia uprawiane są również w Kenii, gdzie najlepsze zbiory uzyskuje się między styczniem a majem. Zdarza się że makadamia zbierane ą również od września do listopada, ale odznaczają się znaczniej niższą jakością. niż te otrzymywane w sezonie.

Nerkowce

Zbiory orzechów nerkowca na półkuli południowej głównie w Indiach i Wietnamie odbywają się w lutymm marcu i kwietniu. Nerkowce importowane z Chile największą świeżą będą miały po zbiorach, które odbyły się pod koniec roku od października do grudnia.

Orzeszki ziemne

Zbiory orzeszków ziemnych w Indiach, Iranie i Chinach przypadają na wrzesień i październik. Z kolei na półkuli północnej w Argentynie i północnej Afryce orzeszki ziemne zbierane są w kwietniu i maju.

Orzeszki piniowe

Orzeszki piniowe uprawiane są tylko na półkuli północnej. Zbiory orzeszków odbywają się 2 razy w roku od stycznia do marca i od września do grudnia.

Orzechy laskowe

Zbiory w polskim „zagłębiu orzechów laskowych”, czyli na Lubelszczyźnie rozpoczynają się na początku października. W tym regionie znajduje się ponad 40% nasadzeń w Polsce.
W krajach położonych bardziej na południu takich jak Turcja (60% produkcji orzechów leszczyny dostępnych na rynku), Włochy (13% ), Gruzja, orzechy laskowe zbierane są już na początku lipca i trwają do końca września a nawet października.

Orzechy pekan

W USA, największym producencie orzechów pekan, zbiory zaczynają się wówczas gdy orzechy zaczynają spadać z drzew. Zazwyczaj ma to miejsce na początku września i trwa do listopada.

Przypisy:

  1. Estimates of Shelf‐life of Raw Nuts Held at Different Temperatures, https://ucanr.edu/datastoreFiles/234-2753.pdf

Powiązane wpisy

W kategorii:Bakalie, Częste pytania

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.