• Polędwiczka wieprzowa z suszonymi morelami

    Polędwiczki wieprzowe świetnie komponują się z suszonymi morelami. Idealnie pasują jako danie obiadowe na specjalną okazję czy rodzinny obiad.

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 1 polędwiczka wieprzowa
    • - 12 suszonych moreli
    • - 1 cebula
    • - wrzątek
    • - 1/4 łyżeczka curry
    • - 1/4 łyżeczka mieszanki garam masala
    • - 2 łyżeczki mieszanki indyjskich przypraw (kurkuma, kolendra, kumin, itp.)
    • - 1 łyżka brązowego cukru, najlepiej gruboziarnistego
    • - 1 łyżka oliwy z oliwek
    • - pieprz
    • - sól
    • - 100 ml płynnej śmietany (nieobowiązkowo)

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut
    Gotowanie: 20 minut
    Całkowity czas: 50 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Sugerowany dodatek: ryż basmati aromatyzowany półpełny.

    Etap 2

    Przygotować polędwiczkę wieprzową: usunąć tłuszcz i żyłki, a następnie pokroić ją na kawałki (kostki lub paseczki), na tyle małe, by można je było zjeść jednym kęsem. Zrumienić je w suchym woku (bez tłuszczu), na dużym ogniu, przez 5-6 minut, obracając je energicznie dwoma drewnianymi łyżkami. Odparują wodę i zaczną się rumienić. 

    Etap 3

    Dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodać sól i pieprz. Wymieszać. Dodać oliwę. Podsmażyć 2 - 3 minuty, a następnie zmniejszyć ogień na średni. Dodać cukier i mieszać, aż całość się skarmelizuje. 

    Etap 4

    Dodać suszone morele przecięte na pół. Dodać wszystkie przyprawy. Jeszcze raz wymieszać i smażyć na bardzo dużym ogniu przez 1 - 2 minuty. 

    Etap 5

    Dodać wrzącą wodę tak, aby przykryła całość – ilość wody zależy od głębokości woka i ilości wymieszanych składników. Gorąca woda wyciąga soki, co jest istotne po karmelizacji cukru i moreli. Gotować na wolnym ogniu przez około dziesięć minut, aż woda zostanie zredukowana do niezbyt gęstego sosu. Spróbować i doprawić solą. Ewentualnie pod koniec gotowania można dodać płynną śmietanę. 

    Etap 6

    Podczas gotowania wieprzowiny przygotować aromatyczny, półpełny ryż basmati, który będzie dodatkiem do dania. Serwować bardzo gorące - na każdym talerzu wieprzowina na środku, a wokół niej ryż. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_filet-mignon-de-porc-aux-abricots-secs_67558.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć