• Pankejki z mąką z orzechów laskowych

    To śniadanie będzie idealne na specjalną okazję

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 300 g mąki
    • - 200 g cukru
    • - 200 g mąki z orzechów laskowych
    • - 2/3 opakowania proszku do pieczenia
    • - 2 jajka
    • - 400 ml mleka

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 5 minut
    Smażenie: 30 minut
    Całkowity czas: 35 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Mąkę zwykłą, cukier, mąkę z orzechów laskowych oraz proszek do pieczenia wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. 

    Etap 2

    Następnie dodać mleko i jajka. Pozostawić do momentu pojawienia się małych pęcherzyków (około 15 - 20 minut). 

    Etap 3

    Podgrzać patelnię. Roztopić w niej odrobinę masła (rozprowadzić masło kawałkiem ręcznika papierowego). 

    Etap 4

    Za pomocą chochli uformować niewielki placuszek na środku patelni. 

    Etap 5

    Smażyć do momentu pojawienia się małych otworków (około 30 sekund - 1 minuta, w zależności od temperatury), a następnie obrócić łopatką i smażyć z drugiej strony.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_pancakes-aux-noisettes_71287.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć