Krem czekoladowy z dodatkiem maki z orzechów laskowych domowej produkcji to przepyszny dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów czy wyjadania łyżeczką.
Składniki
Porcja: 2 słoiczki
- - 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 397 g)
- - 100 g czekolady mlecznej
- - 140 g czekolady gorzkiej
- - 85 g mąki z orzechów laskowych
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 10 minut
Całkowity czas: 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
W małym rondelku rozpuścić czekoladę w skondensowanym mleku, delikatnie mieszając. Mieszanka nie może się zagotować!
Etap 2
Gdy czekolada dokładnie się rozpuści, zdjąć rondelek z ognia.
Etap 3
Dodać mąkę z orzechów laskowych.
Etap 4
Przełożyć krem do słoików po dżemie. Zrobić to dość szybko, zanim krem za bardzo stwardnieje.
Wskazówka:
Krem może być przechowywany maksymalnie przez dwa tygodnie. W tym czasie można włożyć jeden ze słoików do zamrażarki.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_pate-a-tartiner-aux-noisettes_88263.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka