Przepis na keks z mnóstwem kolorowych owoców. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota.
Składniki
porcja: 6 osób
- - 125 g cukru
- - 125 g masła
- - 3 jajka
- - 200 g mąki
- - 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- - 250 g owoców suszonych (morele, banany, rodzynki, śliwki, figi, itp.) lub kandyzowanych (gruszki, wiśnie, itp)
- - 125 ml rumu
- - sól
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 45 minut
Całkowity czas: 1 godzina
Etapy przygotowania
Etap 1
Namoczyć owoce w rumie w letniej temperaturze.
Etap 2
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól (1 szczypta), jajka oraz miękkie masło.
Etap 3
Dodać owoce z rumem, dokładnie wymieszać i wlać ciasto do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do keksów.
Etap 4
Piec przez 5 minut w temperaturze 180°C (termostat 6), następnie 40 minut w temperaturze 150°C (termostat 5).
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cake-aux-fruits_383007.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka