• Keks owocowy

    Przepis na keks z mnóstwem kolorowych owoców. Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota.

    Składniki

    porcja: 6 osób

    • - 125 g cukru
    • - 125 g masła
    • - 3 jajka
    • - 200 g mąki
    • - 1/2 opakowania proszku do pieczenia
    • - 250 g owoców suszonych (morele, banany, rodzynki, śliwki, figi, itp.) lub kandyzowanych (gruszki, wiśnie, itp)
    • - 125 ml rumu
    • - sól

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut
    Pieczenie: 45 minut 
    Całkowity czas: 1 godzina

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Namoczyć owoce w rumie w letniej temperaturze.

    Etap 2

    Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól (1 szczypta), jajka oraz miękkie masło. 

    Etap 3

    Dodać owoce z rumem, dokładnie wymieszać i wlać ciasto do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy do keksów. 

    Etap 4

    Piec przez 5 minut w temperaturze 180°C (termostat 6), następnie 40 minut w temperaturze 150°C (termostat 5).

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_cake-aux-fruits_383007.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć