Chrupiące ciastka z orzechów laskowych z dodatkiem czekolady. Ciastka nie rozczarowują, są szybkie do wykonania i smakują wybornie.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 100 g solonego masła
- - 90 g brązowego cukru
- - 1 jajko
- - 1 opakowanie cukru waniliowego
- - 120 g mąki
- - 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- - 100 g orzechy laskowe w całości
- - 100 g kropelek czekoladowych
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 8 minut
Całkowity czas: 18 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6).
Etap 2
Roztopić masło w mikrofalówce przez 30 sekund.
Etap 3
Dodać brązowy cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.
Etap 4
Wmieszać jajko.
Etap 5
Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać.
Etap 6
Wsypać kropelki czekoladowe i ponownie wymieszać masę.
Etap 7
Orzechy laskowe pokruszyć w rozdrabniaczu elektrycznym (ale nie na proszek, orzechy powinny pozostać w kawałkach).
Etap 8
Do ciasta dodać posiekane orzechy laskowe i dokładnie wymieszać. Mieszanka powinna być dość zwarta.
Etap 9
Rozłożyć papier do pieczenia na kracie piekarnika.
Etap 10
Za pomocą 2 łyżeczek uformować średnie kupki (wielkości małej moreli) i rozłożyć je na kracie.
Etap 11
Piec przez 8 minut w temperaturze 180°C (termostat 6).
Etap 12
Ciasteczka są upieczone, gdy ich brzegi są zarumienione.
Wskazówka:
Można zastąpić orzechy laskowe 100 g grubo posiekanych orzechów pekan, a zamiast kropelek czekoladowych można dodać 100 g kawałeczków twardego nugatu.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cookies-chocolat-et-noisettes_90441.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka