• Ciasteczka z czekoladą i orzechami laskowymi

    Chrupiące ciastka z orzechów laskowych z dodatkiem czekolady. Ciastka nie rozczarowują, są szybkie do wykonania i smakują wybornie.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 100 g solonego masła
    • - 90 g brązowego cukru
    • - 1 jajko
    • - 1 opakowanie cukru waniliowego
    • - 120 g mąki
    • - 1/2 opakowania proszku do pieczenia
    • - 100 g orzechy laskowe w całości
    • - 100 g kropelek czekoladowych

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Pieczenie: 8 minut 
    Całkowity czas: 18 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6).

    Etap 2

    Roztopić masło w mikrofalówce przez 30 sekund.

    Etap 3

    Dodać brązowy cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.

    Etap 4

    Wmieszać  jajko.

    Etap 5

    Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać.

    Etap 6

    Wsypać kropelki czekoladowe i ponownie wymieszać masę.

    Etap 7

    Orzechy laskowe pokruszyć w rozdrabniaczu elektrycznym (ale nie na proszek, orzechy powinny pozostać w kawałkach).

    Etap 8

    Do ciasta dodać posiekane orzechy laskowe i dokładnie wymieszać. Mieszanka powinna być dość zwarta.

    Etap 9

    Rozłożyć papier do pieczenia na kracie piekarnika.

    Etap 10

    Za pomocą 2 łyżeczek uformować średnie kupki (wielkości małej moreli) i rozłożyć je na kracie.

    Etap 11

    Piec przez 8 minut w temperaturze 180°C (termostat 6).

    Etap 12

    Ciasteczka są upieczone, gdy ich brzegi są zarumienione.

    Wskazówka:

    Można zastąpić orzechy laskowe 100 g grubo posiekanych orzechów pekan, a zamiast kropelek czekoladowych można dodać 100 g kawałeczków twardego nugatu.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_cookies-chocolat-et-noisettes_90441.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć