Mocno czekoladowe, wilgotne, wyjątkowe w smaku ciasto z chrupiącymi kawałkami orzechów laskowych. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a smak urzekający.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 300 g ciemnej czekolady z całymi orzechami laskowymi (lub migdałami)
- - 150 g cukru
- - 120 g masła
- - 50 g mąki
- - 3 jaja
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 20 minut
Całkowity czas: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 200°, termostat 6-7.
Etap 2
Czekoladę pokrojoną na kwadraty roztopić w dużym rondlu na małym ogniu z odrobiną wody. Dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę.
Etap 3
W innym rondlu roztopić masło.
Etap 4
W tym czasie połączyć cukier, mąkę i jajka w dowolnym naczyniu. Gdy masło się roztopi, dodać je do mieszanki. Dokładnie wymieszać, aby uzyskać gładką teksturę.
Etap 5
Następnie dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
Etap 6
Wlać masę do tortownicy lub do formy do zapiekanek (w tym drugim przypadku lekko posmarować formę masłem, aby ciasto nie przywierało).
Etap 7
Piec przez 15 do 20 minut (w zależności od piekarnika) w temperaturze 200°, termostat 6-7.
Etap 8
Sprawdzić poziom wypieczenia, nakłuwając ciasto nożem. Czas pieczenia zależy od tego, czy chce się otrzymać brownie miękkie czy dobrze wypieczone.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_brownie-aux-noisettes-entieres-rapide_72947.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka