• Brownie z orzechami laskowymi szybkie

    Mocno czekoladowe, wilgotne, wyjątkowe w smaku ciasto z chrupiącymi kawałkami orzechów laskowych. Ciasto  jest bardzo proste w przygotowaniu, a smak urzekający.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 300 g ciemnej czekolady z całymi orzechami laskowymi (lub migdałami)
    • - 150 g cukru
    • - 120 g masła
    • - 50 g mąki
    • - 3 jaja

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Pieczenie: 20 minut 
    Całkowity czas: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 200°, termostat 6-7.

    Etap 2

    Czekoladę pokrojoną na kwadraty roztopić w dużym rondlu na małym ogniu z odrobiną wody. Dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę.

    Etap 3

    W innym rondlu roztopić masło.

    Etap 4

    W tym czasie połączyć cukier, mąkę i jajka w dowolnym naczyniu. Gdy masło się roztopi, dodać je do mieszanki. Dokładnie wymieszać, aby uzyskać gładką teksturę.

    Etap 5

    Następnie dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.

    Etap 6

    Wlać masę do tortownicy lub do formy do zapiekanek (w tym drugim przypadku lekko posmarować formę masłem, aby ciasto nie przywierało).

    Etap 7

    Piec przez 15 do 20 minut (w zależności od piekarnika) w temperaturze 200°, termostat 6-7.

    Etap 8

    Sprawdzić poziom wypieczenia, nakłuwając ciasto nożem. Czas pieczenia zależy od tego, czy chce się otrzymać brownie miękkie czy dobrze wypieczone.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_brownie-aux-noisettes-entieres-rapide_72947.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć