• Clafoutis z czarną porzeczką i mąką z orzechów laskowych

    Clafoutis to kwintesencja letniego deseru. Deser świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły, gdy z owoców sączy się kwaskowy sok, ale także na zimno jest rewelacyjny.

    Składniki

    Porcja: 12 kawałków

    • - 500 g czarnej porzeczki
    • - 1 laska wanilii
    • - 3 jajka
    • - 120 g cukru
    • - sól do smaku
    • - 100 ml mleka
    • - 4 łyżki mąki
    • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • - 100 g mąki z orzechów laskowych
    • - masło do wysmarowania formy
    • - cukier puder do posypania

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut
    Pieczenie: 35 minut
    Całkowity czas: 55 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 220°C (termostat 7-8), posmarować masłem formę do ciasta (26 cm). Umyć, wysuszyć i usunąć ogonki z czarnej porzeczki. 

    Etap 2

    Za pomocą noża rozłupać laskę wanilii, oskrobać jej wnętrze, aby wydobyć ziarenka. 

    Etap 3

    Jajka ubić z połową cukru, szczyptą soli i ziarenkami wanilii, do uzyskania pienistej mieszanki. 

    Etap 4

    Dodać mleko.

    Etap 5

    Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i mąkę z orzechów laskowych. 

    Etap 6

    Czarną porzeczkę wsypać na dno formy i zalać ciastem. 

    Etap 7

    Wstawić do piekarnika na około 30 minut, ostudzić i posypać cukrem pudrem. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_clafoutis-aux-cassis-et-noisettes_331325.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć