Clafoutis to kwintesencja letniego deseru. Deser świetnie smakuje jeszcze lekko ciepły, gdy z owoców sączy się kwaskowy sok, ale także na zimno jest rewelacyjny.
Składniki
Porcja: 12 kawałków
- - 500 g czarnej porzeczki
- - 1 laska wanilii
- - 3 jajka
- - 120 g cukru
- - sól do smaku
- - 100 ml mleka
- - 4 łyżki mąki
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 100 g mąki z orzechów laskowych
- - masło do wysmarowania formy
- - cukier puder do posypania
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 35 minut
Całkowity czas: 55 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 220°C (termostat 7-8), posmarować masłem formę do ciasta (26 cm). Umyć, wysuszyć i usunąć ogonki z czarnej porzeczki.
Etap 2
Za pomocą noża rozłupać laskę wanilii, oskrobać jej wnętrze, aby wydobyć ziarenka.
Etap 3
Jajka ubić z połową cukru, szczyptą soli i ziarenkami wanilii, do uzyskania pienistej mieszanki.
Etap 4
Dodać mleko.
Etap 5
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i mąkę z orzechów laskowych.
Etap 6
Czarną porzeczkę wsypać na dno formy i zalać ciastem.
Etap 7
Wstawić do piekarnika na około 30 minut, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_clafoutis-aux-cassis-et-noisettes_331325.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka