Chrupiące, prażone, solone, z łupinką albo bez – pestki dyni są w sklepach dostępne w przeróżnych formach, z których każda jest naprawdę smaczna. Ich smak jest bardzo delikatny, dlatego są uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Są one także bardzo zdrowe, bogate w minerały, takie jak cynk, magnez i żelazo. Pestki dyni dostarczają również zdrowych tłuszczów, przeciwutleniającej witaminy E i dużej ilości białka.
Jakie dodatki pasują do pestek dyni?
Poza klasycznym spożywaniem pestek dyni jako przekąski, można je także łączyć z innymi dodatkami. Najbardziej popularne jest zestawienie ich z karmelem, papryczkami chili, jalapeño, kolendrą, kminkiem i solą.
Pestki dyni bardzo często spotkać można w posypce pikantnej albo słonej lub też stosuje się je zamiennie z panierką.
Z czym podawać pestki dyni?
Pestki dyni to oczywiście wspaniała przekąska na przykład podczas weekendowych wypadów poza miasto. Rodzaje potraw, które dobrze komponują się z pestkami dyni to: granola, pieczywo, w szczególności ciasta, chleb, ciastka, sałatka i dressing do sałatek, zupy, zapiekanki.
To jedne z wielu sposobów wykorzystania pestek dyni. Często można je stosować jako dodatek lub substytut nasion chia lub lnu, nawet jeśli przepis wyraźnie ich nie wymaga.
Pestki dyni z mięsem
Połączenie pestek z daniami mięsnymi jest z pewnością czymś nieoczywistym. Tak jak już zostało wspomniane, świetnie sprawdzą się one w roli ciekawej panierki albo posypki w przypadku klopsików lub nawet pieczeni. W daniach smażonych, w których wykorzystuje się mięso, pestki dyni dodają niezbędny element chrupkości.
Pestki dyni z serami
Klasyka, czyli deska serów, nie musi się ograniczać do dodatków owoców i bakalii. Równie dobrym pomysłem jest dołożenie do niej pestek dyni. Szczególnie dobrze komponują się one z serami o miękkiej, ciągliwej strukturze, na przykład serów pleśniowych albo kozich. Pestki dyni są w stanie przełamać ich smak i wydobyć z niego jeszcze więcej walorów.
Pestki dyni z owocami
Pestki dyni wyjątkowo dobrze komponują się z pomarańczami. Takie połączenie sprawia, że niknie naturalna ziemistość pestek, a zastępuje je wydobyta z nich słodycz. Ciekawe użycie obu składników to dodanie ich do pikantnych potraw, na przykład zup, gdzie pestki dyni sprawdzą się jako przeciwwaga.
Inne owoce, które dobrze komponują się z pestkami dyni to: suszone wiśnie, żurawina, jagody, limonki, jabłka, gruszki, rodzynki, jagody.
Pestki dyni z warzywami
Z pewnością połączeniem najbardziej znanym nawet przeciętnym miłośnikom kulinariów jest wykorzystanie pestek dyni w warzywnych sałatkach. Dressing, taki jak klasyczny vinegret, podkreśla ziemistość pestek. Sałata, marchewka, buraki – to wszystko przykłady warzyw, dla których zasuszone nasionka dyni są świetnym uzupełnieniem.
Pestki dyni z przyprawami
Niezależnie od tego, czy chodzi o szybką przekąskę, czy dodatek do dania, pestki dyni wymagają przypraw, aby poprawić i wzmocnić ich smak. To sztuka sprawić, aby przyprawy przywarły do powierzchni nasion. Najbardziej podstawowe składniki do panierowania pestek dyni to: sól morska, czarny pieprz, papryczki chilli, kolendra, kminek, wędzona papryka, nasiona selera, czosnek w proszku, curry w proszku, przyprawa do taco.
Dynia to warzywo jesienne, dlatego obecnie jej pestki są łączone właśnie z jesiennymi smakami. Świetnie sprawdzą się więc przyprawy o ziemistym, rozgrzewającym rodowodzie, takie jak: gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, imbir, pieprz Cayenne.
Przykłady dań z pestkami dyni
Pestki dyni są dodatkami na tyle łatwo dostępnymi i łatwymi w obróbce, że nietrudno jest przygotować z nich wspaniałe przekąski i potrawy. Oto kilka przykładów przepisów na kreatywne wykorzystanie pestek dyni.
Pieczone pestki dyni
Pieczone pestki dyni można przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku, aby sięgnąć po nie, kiedy ma się na to ochotę.
Składniki:
- 1 szklanka pestek dyni;
- 1/4 szklanki aquafaby, czyli wody z ciecierzycy;
- pół łyżeczki syropu klonowego lub z agawy;
- pół łyżeczki papryki wędzonej;
- pół łyżeczki papryki ostrej;
- pół łyżeczki papryki słodkiej;
- pół łyżeczki soli;
- 1/4 łyżeczki pieprzu;
- 1/8 łyżeczki chili.
Przygotowanie:
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. W misce pomieszaj wszystkie składniki poza pestkami, aż do uzyskania gładkiego sosu.
- Następnie włóż do niego pestki i ponownie wymieszaj. Wyłóż wszystko na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia.
- Piecz całość przez około 10 minut, mieszając pestki co 2 minuty. Potem pestki ostudź i przełóż do słoika. Można je tak przechowywać przez miesiąc.
Ciastka z pestkami dyni
Kruche, maślane ciasteczka to idealny deser do herbaty i kawy. Dodatek pestek dyni sprawi, że będą one także bardzo zdrowe.
Składniki:
- 250 g (2 szklanki) mąki uniwersalnej;
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- pół łyżeczki soli;
- 170 g (¾ szklanki) niesolonego masła, stopionego i lekko schłodzonego;
- 100 g brązowego cukru;
- 100 g (pół szklanki) cukru pudru;
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej;
- 1 ½ łyżeczki pasty lub ekstraktu waniliowego;
- 130 g (¾ szklanki) kawałków białej czekolady;
- 40 g (⅓ szklanki) pestek dyni.
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i sól w misce. Odstaw na bok. W osobnej dużej misce ubij stopione masło, brązowy cukier, cukier puder, jajko i ekstrakt waniliowy. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszać na lśniące, miękkie ciasto. Wymieszaj także kawałki czekolady i pestki dyni.
- Miskę przykryj i schłodź ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub nawet całą noc. Gdy ciasto się odstanie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyłóż blachy do pieczenia papierem. Uformuj z ciasta kulki (około 1-1½ łyżki ciasta). Umieść kulki ciasta w odległości w pewnej odległości od siebie na blachach do pieczenia.
- Piecz ciasteczka przez 11-13 minut lub do momentu, aż będą lekko rumiane na brzegach z miękkim środkiem. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozwól im ostygnąć na blasze do pieczenia przez 5 minut przed przeniesieniem na stojak do dalszego ostygnięcia.
Pesto z pestek dyni
Wegańskie pesto z dyni jest zdrowe i ma uniwersalne zastosowanie.
Składniki:
- pół szklanki prażonych pestek dyni;
- pół szklanki oliwy z oliwek – extra virgin;
- 1 szklanka bazylii;
- pół szklanki pietruszki;
- 2 łyżki soku z cytryny – świeżo wyciśniętego;
- 2 ząbki czosnku;
- sól do smaku.
Przygotowanie:
- Włóż pestki dyni, czosnek, bazylię, pietruszkę i sok z cytryny do misy robota kuchennego. Zacznij wszystko miksować i powoli dolewaj oliwę z oliwek.
- Miksuj do uzyskania gładkiego sosu. Na koniec dodaj sól do smaku.
- Całość możesz przechowywać w lodówce do dwóch dni.
Masło z pestek dyni
Masło z pestek dyni ma ciekawy, zielony kolor i świetnie pasuje na przykład do tostów.
Składniki:
- pestki dyni;
- sól.
Przygotowanie:
- Dobrym pomysłem jest uprażyć najpierw pestki dyni, aby zyskały one głębszy smak. Możesz to zrobić na przykład na suchej patelni aż do ich delikatnego zbrązowienia. Następnie po wystygnięciu zblenduj pestki na gładką masę. Ze względu na ich formę może to zająć do nawet 15 minut.
- Po tym czasie dopraw je solą do smaku i jeszcze przez chwilę miksuj. Takie masło będzie dość twarde. Jeżeli wolisz bardziej miękką konsystencję, możesz do niego dodać odrobinę oleju o neutralnym smaku, na przykład migdałowego lub kokosowego. Nadaje się ono do przechowywania nawet przez kilka tygodni, najlepiej w lodówce.
Dlaczego warto wybrać pestki dyni?
Pestki dyni to składnik, który jest pełen pełnowartościowej dobroci. Atutem tej przekąski jest łatwość mieszania jej z najbardziej różnorodnymi przyprawami i zdolność dopasowania się do różnych potraw. Powszechnie używa się ich w kuchni meksykańskiej.
Pasuje do nich karmel, papryczki chili, jalapeño, kolendra, kminek i sól. Można z nich robić batoniki, muesli, zapiekanki, sałatki, dodawać do dań z makaronem etc.
Źródła przepisów:
- https://www.jadlonomia.com/przepisy/rewolucyjne-prazone-pestki/
- https://bakingwithbutter.com/chocolate-chip-pumpkin-seed-cookies/
- https://drivemehungry.com/vegan-pumpkin-seed-pesto-with-parsley-and-basil/
- https://www.heynutritionlady.com/pumpkin-seed-butter/