Pasta (masło) z orzechów nerkowca ma kremową konsystencję i słodki smak. Zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Możesz je wykonać samodzielnie lub zakupić gotowe w sklepie. Jakie są korzyści z jedzenia masła z orzechów nerkowca?
Jak powstaje pasta z orzechów nerkowca?
Aby powstała pasta to orzechy nerkowca są najpierw pieczone w piecu, a później są szybko studzone do temp. 30°C. W kolejnym kroku orzechy są przebierane, a następnie mielone pod ciśnieniem na gładką masę.
Składniki i wartości odżywczych masła z orzechów nerkowca
Masło z orzechów nerkowca jest bardzo kaloryczne – w 100 g jest 587 kcal. Jest świetnym źródłem białka roślinnego, w 100 g jest 17,6 g oraz tłuszczy w 100 jest 49,4 g. Zawiera również węglowodany, w 100 g jest 27,6 g oraz błonnik pokarmowy 2 g w 100 g. Masło z orzechów nerkowca jest bogate w minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk i miedź. Zawiera również witaminy: z grupy B, C, E i K.
Składnik | Masło nerkowca | Dzienne zapotrzebowanie |
---|---|---|
Kalorie | 609 | |
Tiamina | 0.16 mg | 13 % |
Riboflawina | 0.16 mg | 12 % |
Niacyna | 1.11 mg | 7 % |
Witamina B6 | 0.20 mg | 12 % |
Folat, DFE | 55 mcg | 14 % |
Witamina E (alfa-tokoferol) | 5.08 mg | 34 % |
Witamina K | 30.30 mcg | 25 % |
Cholina | 48.30 mg | 9 % |
Wapń | 61 mg | 5 % |
Miedź | 1.76 mg | 196 % |
Żelazo | 4.91 mg | 27 % |
Magnez | 206 mg | 49 % |
Fosfor | 388 mg | 31 % |
Potas | 447 mg | 10 % |
Selen | 9.30 mcg | 17 % |
Sód | 295 mg | 13 % |
Cynk | 4.43 mg | 40 % |
Białko | 12.12 g | 24 % |
Węglowodany | 30.30 g | 11 % |
Błonnik | 3 g | 11 % |
Luteina
Zawarta w maśle z orzechów nerkowca luteina ma wiele prozdrowotnych właściwości, m.in. zmniejsza prawdopodobieństwo występowania chorób przewlekłych oraz chroni wzrok.
Przeciwutleniacze
Masło z orzechów nerkowca jest świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Produkt zawiera przeciwutleniacze takie jak glutation, tioredoksyna, kwas askorbinowy oraz enzymy. Związki te chronią przed występowaniem stresu oksydacyjnego – zwłaszcza białka, lipidy i DNA. W maśle z orzechów nerkowca są również przeciwutleniacze takie jak: karotenoidy, flawonoidy, aminokwasy, które są naturalnymi przeciwutleniaczami stosowanymi w żywności. Przeprowadzone analizy naukowe[1] sugerują jednoznacznie, że masło z orzechów nerkowca obniża poziom uszkodzenia komórek spowodowanych stresem oksydacyjnym. Masło produkowane jest z prażonych orzechów nerkowca, dzięki temu zawiera więcej związków fenolowych niż surowe orzechy, co potwierdziły przeprowadzone badania[2]. Wykazały jednoznacznie, że aktywność przeciwutleniająca wzrasta wraz ze wzrostem temperatury podczas obróbki.
Pasta z orzechów nerkowca, a inne masła orzechowe
Masło z orzechów nerkowca w porównaniu z innymi pastami orzechowymi ma gładszą konsystencję i mniej tłuszczu. Wśród innych past orzechowych wyróżnia się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dlaczego warto jeść pastę z orzechów nerkowca?
Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy masło z orzechów nerkowca ma wiele korzyści prozdrowotnych.
Poprawia wzrok
Orzechy nerkowca są świetnym źródłem przeciwutleniaczy: luteiny i zeaksantyny. Związki te mają korzystny wpływ na wzrok. Badanie[3] przeprowadzone w 2018 roku wykazało, że luteina ma właściwości przeciwzapalne, dlatego regularne dostarczanie do organizmu luteiny zapobiega zaburzeniom plamki żółtej, które doprowadzają do utraty wzroku oraz poprawia funkcje poznawcze.
Pomaga kontrolować wagę
Masło z orzechów nerkowca, mimo że zawiera dużo tłuszczu, to jest pomocne w kontrolowaniu masy ciała. Badanie[4] przeprowadzone w 2019 roku udowodniło, że zwiększenie spożywania orzechów nerkowca lub masła z orzechów nerkowca zmniejsza ryzyko występowania otyłości u osób dorosłych. Dlatego u osób z tendencją do tycia zaleca się codzienne spożywanie 50g masła z orzechów nerkowca.
Ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Dla utrzymanie zdrowego układu sercowo-naczyniowego niezbędny jest prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Masło z orzechów nerkowca jest świetnym źródłem kwasów jedno- i wielonienasyconych, dzięki temu zmniejsza ryzyko chorób serca. Około 1/3 nasyconych kwasów tłuszczowych w maśle orzechowym to kwas stearynowy, który jest naturalny dla lipidów.
Kilkanaście analiz naukowych[5] jednoznacznie wykazało, że poziom lipidów jest ściśle powiązany z chorobą niedokrwienną serca. Regularne spożywanie masła z orzechów nerkowca korzystnie wpływa na profil lipidowy.

Jest korzystne dla osób z cukrzyca typu 2
Osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mogą dodać do swojej diety masło z orzechów nerkowca, ponieważ są dobrym źródłem białka roślinnego i błonnika. Dzięki temu pomagają naturalnie obniżyć poziom cukru we krwi.
Wspomaga budowę mięśni
Białko jest elementem diety dostarczającym energii. W porcji 28 g masła z orzechów nerkowca jest 4,9 g białka. Dlatego produkt ten zalecany jest zwłaszcza osobom na diecie wegetariańskiej. Zawiera magnez, który pomaga utrzymać mięśnie w dobrej formie. Polecamy dodawanie masła orzechowego m.in. do koktajli, czy porannej miski płatków owsianych.
Zmniejsza ryzyko występowania kamieni pęcherzyka żółciowego
Badania[6] przeprowadzone przez Harvard wykazały jednoznacznie, że regularne spożywanie masła orzechowego zmniejsza występowanie kamieni pęcherzyka żółciowego. Co pozwala na uniknięcie tej choroby w przyszłości.
Potencjalne skutki uboczne i przeciwwskazania
Nie zalecamy spożywania masła z orzechów nerkowca przez osoby cierpiące na alergię na orzechy. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Choć masło z orzechów nerkowca jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, to spożywanie tego produktu w nadmiernych ilościach może doprowadzić do wzrostu tkanki tłuszczowej.
Orzechy nerkowca zawierają kwasy szczawiowe, które powodują zakłócenie wchłaniania wapnia w organizmie. Co w konsekwencji doprowadza do występowania kamieni nerkowych.
Masło z orzechów nerkowca jest świetnym źródłem cennych dla zdrowia witamin i makroskładników. Ze względu na kremową konsystencję jest idealnym dodatkiem zarówno do słonych, jak i słodkich potraw.
Materiały źródłowe:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24410903/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21438525/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164534/
- https://www.researchgate.net/publication/336007991_Changes_in_nut_consumption_influence_long-term_weight_change_in_US_men_and_women
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21114415/
- https://www.askdrray.com/nuts-to-bust-gallstones-says-harvard/