Zarówno migdały, jak i masło migdałowe uważane są za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Zaliczane są do tzw. żywności superfood, czyli mającej korzystny wpływ na organizm. Zawierają m.in. zdrowe tłuszcze. Jakie są korzyści z jedzenia masła migdałowego?
Jak powstaje (pasta) masło migdałowe?
Masło migdałowe przygotowywane jest z uprażonych wcześniej migdałów ze skórką, które po ostygnięciu mielone są na gładką masę. Prawidłowe przeprowadzenie tego procesu jest niezbędne do uzyskania gładkiej i smacznej pasty z migdałów. Pamiętaj, aby gotowe masło migdałowe przechowywać z ciemnym i chłodnym miejscu.
Pasta migdałowa – wartości odżywcze
Masło migdałowe jest świetnym źródłem wielu składników odżywczych. W jednej porcji 16 g masła migdałowego jest 92,8 kcal. W porcji jest 3,35 g białka, 3,01 węglowodanów (w tym cukrów 1 g), 8,88 g tłuszczu. Masło migdałowe jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego – w porcji jest 1,65 g włókna. Produkt ten jest świetnym źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin: C, E i z grupy B i minerałów: wapnia, potasu, cynku, magnezu, żelaza, fosforu, potasu, sodu i miedzi.
Składniki odżywcze w 100g pasy migdałowej
Składnik | Pasta migdałowa | Dzienne zapotrzebowanie |
---|---|---|
Kalorie | 614 kcal | |
Beta karoten | 1 mcg | |
Tiamina | 0.04 mg | |
Ryboflawina | 0.94 mg | 72 % |
Niacyna | 3.15 mg | 20 % |
Witamina B6 | 0.10 mg | 6 % |
Foliany | 53 mcg | 13 % |
Witamina E (alpha-tocopherol) | 24.21 mg | 161 % |
Tocopherol, alpha | 24.21 mg | |
Cholina | 52.10 mg | 9 % |
Wapń | 347 mg | 27 % |
Miedź | 0.93 mg | 103 % |
Żelazo | 3.49 mg | |
Magnez | 279 mg | 66 % |
Fosfor | 508 mg | 41 % |
Potas | 748 mg | 16 % |
Selen | 2.40 mcg | 4 % |
Sód | 227 mg | |
Cynk | 3.29 mg | 30 % |
Proteiny | 20.96 g | |
Weglowodany | 18.82 g | |
Błonnik | 10.30 g | 47 % |
Cukry | 6.27 g |
Zawiera przeciwutleniacze
Migdały są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym będącym główną przyczyną chorób. Największa ilość przeciwutleniaczy jest w skórce. Jedno z badań[1] wykazało, że spożywanie 85 g masła migdałowego obniżyło biomarkery stresu oksydacyjnego o 34%. Podobna analiza naukowa[2] udowodniła, że przeciwutleniacze zawarte w migdałach zmniejszają ryzyko występowania cukrzycy i chorób serca.
Świetne źródło wit. E
Migdały są świetnym źródłem wit. E – 30 g masła migdałowego pokrywa 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Wit. E działa jak przeciwutleniacz – chroni przed wolnymi rodnikami oraz promieniowaniem UV. Wspomaga gojenie się ran i leczenie chorób skóry.
Cenne źródło kwasów Omega-3
Kwasy Omega-3[3]mają pozytywny wpływ na zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo- naczyniowego, poprawiają wzrok i zmniejszają zwyrodnienia plamki żółtej.

Czy masło migdałowe jest zdrowe? Poznaj jego właściwości
Zawartość tych wszystkich składników odżywczych sprawia, że spożywanie masła migdałowego ma wiele korzyści dla zdrowia. Przeprowadzone analizy naukowe[4] wykazały, że większe spożycie migdałów zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka oraz śmiertelności z powodu chorób układu oddechowego, czy cukrzycy.
Wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Masło migdałowe zawiera jednonienasycone tłuszcze roślinne, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, które powodują tworzenie się blaszek miażdżycowych w żyłach. Jednonienasycone tłuszcze roślinne podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL. Masło migdałowe jest źródłem kwasów Omega-3, które mają korzystny wpływ na serce – zapobiegają pojawianiu się chorób układu sercowo-naczyniowego. Zawiera także witaminę E i l-argininę, które mają pozytywny wpływ na ściany tętnic oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
Codzienne spożywanie kilku łyżek masła migdałowo obniża poziom złego cholesterolu LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Jedno z przeprowadzonych badań[5] wykazało, że stosowanie diety dostarczającej 20% kcal z masła migdałowego obniżyło poziom złego cholesterolu o 12,4 dl/l u osób cierpiących na tzw.stan przedcukrzycowy. Inna analiza naukowa[6] udowodniła, że zjadanie przekąsek z masłem migdałowym pozwala na obniżenie poziomu LDL o 14%.
Wspomaga proces odchudzania
Bardzo wiele osób na diecie odchudzającej odczuwa ciągły głód. Masło migdałowe zawiera dużo białka roślinnego i błonnika, które pozostawia uczucie sytości na dłużej. Przeprowadzone niedawno badanie[7] wykazało, że spożywanie 40 g masła orzechowego przez 4-tygodnie zmniejszyło apatyt. Inne badanie[8] przeprowadzone na grupie 108 kobiet z nadwagą wykazało, że spożywanie 50 g masła migdałowego codziennie przez 3-miesiące przyczyniło się do utraty wagi, poprawiło również ich wyniki badań, w porównaniu z grupą kobiet niespożywającą masła migdałowego.

Reguluje poziom cukru we krwi
Ma niską zawartość węglowodanów, przy jednoczesnej dużej zwartości błonnika pokarmowego, białka i zdrowych tłuszczy. 12-tygodniowe badanie[9] przeprowadzone na 20 osobach z cukrzycą typu 2 potwierdziło hipotezę, że spożywanie 60 g masła migdałowego dziennie pomaga obniżyć poziom insuliny i glukozy na czczo. Pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę u osób ze stanem przedcukrzycowym. Masło migdałowe jest świetnym źródłem magnezu, który pomaga regulować poziom cukru we krwi. U ponad 20% diabetyków występuje niedobór tego pierwiastka.
Wspomaga zdrowie kości
W jednej łyżce masła migdałowego jest 45 mg magnezu i 50 mg wapnia (8% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek), który ma kluczowe znaczenie dla zdrowia zębów i kości. Masło migdałowe zawiera magnez, który wspomaga wchłanianie wapnia. Jedna łyżka tego produktu pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.
Pomaga w utrzymaniu zdrowia jelit
Masło orzechowe zwiększa liczebność probiotycznych bakterii takich jak: Lachnospira, Roseburia, Dialister i Oscillospira[10]. Migdały są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który ma pozytywny wpływ na zdrowie jelit, przy jednoczesnym zmniejszeniu stanu zapalnego.
Ma korzystny wpływ na pracę mózgu
Składniki odżywcze zawarte w maśle migdałowym mają korzystny wpływ na zdrowie mózgu. Są świetnym źródłem wit. E, kwasów fenolowych i kwasu foliowego – składniki te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. 6-miesięczne badanie[11] udowodniło, że spożywanie 78 g migdałów dziennie poprawia pamięć wzrokową, planowania przestrzennego i wzrokowo-przestrzennej pamięci roboczej. Witamina E zawarta w maśle migdałowy zapobiega przedwczesnemu występowaniu demencji starczej oraz choroby Alzheimera. Masło migdałowe jest również świetnym źródłem B6, która jest niezbędna do produkcji neuroprzekaźników – niezbędne do prawidłowej komunikacji między komórkami mózgu.
Jest dobry dla skóry
Masło migdałowe ma składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia skóry takie jak: wit. E, niacyna i ryboflawina. Zawiera również kwas linolowy zapobiegający wysuszaniu skóry oraz miedź, która ma korzystny wpływ na kolor skóry i włosów.
Masło migdałowe zawiera dobry stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6, które pomagają w produkcji eikozanoidów (związków przeciwzapalnych). Kwasy Omega-3 pomagają w leczeniu łuszczycy, AZS i egzemy.
Może mieć korzystny wpływ na ciążę
Wg niektórych teorii wapń zapobiega przedwczesnemu porodowi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego i zwiększa masę urodzeniową. Migdały zawierają kwas foliowy, wapń i żelazo – są niezbędne do prawidłowego wzrostu płodu.
Przeciwwskazania
Migdały są popularnym alergenem. Dlatego zaleca się ostrożność przy wprowadzaniu do diety masła migdałowo u osób mających skłonność do alergii.
Masło migdałowe jest bardzo kaloryczne, dlatego osoby na diecie odchudzającej powinny z umiarem jeść masło migdałowe. Ostrość w spożywaniu masła migdałowego zaleca się również osobom, u których zdiagnozowano problemy z funkcjonowaniem układu nerwowego lub zaburzenia rytmu serca.
Materiały źródłowe
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18029489/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17116708/
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/
- https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-016-0730-3
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20833991/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12221048/;
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24084509/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25097630/
- https://www.metabolismjournal.com/article/S0026-0495(10)00128-9/fulltext
- https://www.mdpi.com/2072-6643/10/2/126/htm
- https://academic.oup.com/cdn/article/4/Supplement_2/1213/5845088?login=false