• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Morele suszone jasne czy ciemne?

Morele suszone jasne czy ciemne?

Na półkach sklepowych możemy znaleźć morele oferowane przez różnych producentów. Przy dokładniejszym ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Melisa i jej właściwości

12 listopada 2020

Melisa i jej właściwości

Spis treści pokaż
1. Jak wygląda melisa?
2. Melisa-właściwości znane od wieków
3. Jak działa melisa?
4. Herbata z melisy – jak zaparzyć?
5. Skutki uboczne melisy
6. Spożywanie melisy w ciąży i podczas karmienia piersią

Melisa to zioło znane w ziołolecznictwie od tysięcy lat. Ceniona jest ze względu na zalety jej liści – kojące działanie na układ pokarmowy (bóle żołądka, skurczowe zapalenie jelita grubego) i nerwowy. Dlaczego warto spożywać melisę i pić napar z jej liści?

Jak wygląda melisa?

Melisa (Melissa Officinalis) to roślina zimozielona, ​​która pochodzi z Europy Południowej (szczególnie basenu Morza Śródziemnego), ale występuje również w Azji oraz Ameryce Północnej. Rośnie w kępach około 30 do 50 cm i przy korzystnych warunkach klimatycznych daje białe lub różowe kwiaty. Mają kształt dzwonu i uwalniają zapach poszukiwany przez pszczoły.
Jej liście mają jasny, jasnozielony kolor i kształt serca. Na pierwszy rzut oka przypominają liście mięty. Jak jest rozróżnić? Melisa jest rośliną aromatyczną. Jej liście po zgnieceniu wydzielają zapach bardzo podobny do cytryny. Z tego powodu czasami nazywana jest również „trawą cytrynową”.

kwiat melisy

Melisa-właściwości znane od wieków

Melisa jest uprawiana jako roślina kulinarna i lecznicza od ponad 2000 lat. Grecy używali jej w leczeniu dolegliwości nerwowych i lęku. A w świecie arabskim melisa podawana była na zaburzenia spazmolityczne. W średniowieczu Karol Wielki w swoim słynnym zarządzeniu „Capitulare de villis”, zalecał swoim poddanym uprawę melisy w każdym ogrodzie klasztornym. Zielarze w okresie renesansu uważali, że przyjmowana codziennie w postaci eliksiru, przedłuża życie.

Współcześnie melisa jest używana w medycynie tradycyjnej w leczeniu i łagodzeniu wielu dolegliwości — przede wszystkim jako środek nasenny i wzmacniający trawienie. Melisę przyjmuje się w wielu formach jako herbata, suplement, ekstrakt lub nakłada na skórę w balsamach. W aromaterapii stosowany jest olejek eteryczny z melisy — sprzyja uspokojeniu i łagodzi stres.

Jak działa melisa?

Składniki zawarte w liściach melisy sprawiają, że może ona pozytywnie oddziaływać na wiele procesów zachodzących w ciele człowieka.

Łagodzi niepokój i stres

Badania potwierdzają to, co wiedzieli już starożytni. Melisa łagodzi objawy stresu, pomaga się zrelaksować i poprawia nastrój. Pomaga też w zmniejszenia objawów lęku, takich jak nerwowość i pobudliwość. Badania sugerują, że odpowiedzialny jest za to kwas rozmarynowy, który znajduje się w melisie. Zwiększa dostępność neuroprzekaźników w mózgu znanych jako kwas gamma-aminomasłowy (GABA). Niski poziom GABA w mózgu jest związany z lękiem i innymi zaburzeniami nastroju

Zwalcza stres oksydacyjny

Według badań melisa działa jako przeciwutleniacz i jest skuteczna w zwalczaniu stresu oksydacyjnego.
Naukowcy wskazali, że melisa może pomóc w stanach związanych ze stresem oksydacyjnym, takich jak:cukrzyca, przewlekłe zaburzenia neurodegeneracyjne (choroba Parkinsona i Alzheimera) czy choroby sercowo-naczyniowe.

Pomaga w zasypianiu

Ten sam kwas rozmarynowy, który łagodzi stres, ma też duży udział w leczeniu bezsenności.
Według badań melisa lekarska w połączeniu z korzeniem kozłka lekarskiego znacząco poprawia jakość snu.
Połączenie ziół pomaga w zasypianiu, działając bezpośrednio na receptory GABA w mózgu, zapewniając łagodny efekt uspokajający.


Opakowanie Go4Taste

Melisa herbata - 200g – cena : 9,50 zł

Kup herbatę z melisy w sklepie Go4taste

Wspomaga układ sercowo-naczyniowy

Melisa jest uważana za prawdziwego sprzymierzeńca serca, ponieważ reguluje tętno, jednocześnie poprawiając krążenie krwi. W ten sposób zmniejsza również stres i łagodzi zaburzenia układu nerwowego. Wszystkie te korzyści wynikają z właściwości tonikardowych, przeciwskurczowych, arytmicznych i przeciwlękowych.

Wspiera układ żołądkowo- jelitowy

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że melisa może pomóc w leczeniu objawów niestrawności (rozstrój żołądka), zespołu jelita drażliwego (IBS) i refluksu żołądkowego. Oprócz kwasu rozmarynowego melisa zawiera cytral, cytronelal, linalol, geraniol i beta-kariofilen, z których każdy ma właściwości spazmolityczne (przeciwskurczowe) i wiatropędne (przeciwgazowe).

Zmniejsza stany zapalne w organizmie

Istnieją dowody na to, że melisa może pomóc w leczeniu bólu i stanu zapalnego po urazie.

Zwalczanie infekcji wirusowych

Niektóre dowody sugerują, że melisa ma właściwości przeciwwirusowe m.in. wirus opryszczki pospolitej typu 1 i 2. Wykazano, że melisa może być skuteczna w leczeniu wczesnych stadiów infekcji opryszczką.

herbata z melisy

Herbata z melisy – jak zaparzyć?

Jedną najpopularniejszych form spożywania melisy jest parzenie liści w formie herbaty. Herbatę z melisy można przygotowywać z liści świeżych, jak i suszonych.

Przepis na domową herbatę z melisy

Składniki:

  • 1 łyżka suchych liści melisy (lub dwie łyżki świeżych liści)
  • 300 ml wrzącej wody
  • Miód, erytrol do słodzenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Dodaj świeże zioła do sitka do herbaty lub suszone liście i umieść w filiżance standardowej wielkości.
  2. Doprowadź wodę do wrzenia w czajniku lub w dużym garnku na kuchence.
  3. Wlej gorącą wodę do filiżanki i parz pod przykryciem przez 5 do 10 minut.
  4. Zdejmij sitko do herbaty i w razie potrzeby dosłodź miodem, erytrolem lub agawą.

Herbata z melisy — ile razy dziennie?

Sugerowane spożycie herbaty z melisy to 2 – 4 razy dziennie po pół szklanki, najlepiej przed jedzeniem. Najlepsze działanie ma melisa świeżo zaparzona.

Skutki uboczne melisy

Melisa spożywana w zalecanych ilościach jest bezpieczna dla organizmu i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Podobnie jak w przypadku wielu herbat i preparatów ziołowych, herbata z melisy może powodować niepożądane reakcje u niektórych osób. Nadmiar melisy może objawiać się przez:

  • wysypki skórne
  • bóle głowy
  • nudności
  • palpitacje serca.

Alergie i melisa

Herbata z melisy może powodować też reakcje alergiczne u osób wrażliwych na rośliny z rodziny miętowej. Nie pij herbaty z melisy, jeśli masz alergię na żywą roślinę.

Spożywanie melisy w ciąży i podczas karmienia piersią

Jak dotąd badania nie wykazały żadnych negatywnych skutków ubocznych w zakresie ciąży, ale najlepiej jest zachować ostrożność. Przed użyciem herbaty z melisy podczas ciąży lub karmienia piersią należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Melisa herbata - 200g
Melisa herbata - 200g
9,50 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.