• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak jeść amarantus?

Jak jeść amarantus?

Amarantus dostępny jest w dwóch wersjach: ekspandowanej (popping, prażone ziarna) i nieekspandowanej ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Miody i syropy / Maliny i syrop z malin – właściwości i działanie

7 lipca 2022

Maliny i syrop z malin – właściwości i działanie

Spis treści pokaż
1. Malina – jak rośnie i co zawiera?
2. Jakie są właściwości malin?
3. Jak powstaje syrop malinowy?
4. Właściwości prozdrowotne syropu malinowego
5. Syrop malinowy na kaszel i przeziębienie (przepis)
6. Syrop z malin – dawkowanie
7. Jak wykorzystać syrop malinowy w kuchni?

Syrop malinowy to popularny dodatek do herbaty w okresie jesienno- zimowym. Jakie właściwości prozdrowotne ma syrop z maliny? Jak włączyć go do diety?

Malina – jak rośnie i co zawiera?

Czy wiesz, że malina należy do jednym z najstarszych roślin spożywanych i uprawianych człowieka? Znaleziska archeologiczne potwierdziły, że już w epoce kamienia łupanego i brązu ludzie zbierali dzikie maliny. |Najstarsze pisemne wzmianki o tych owocach pochodzą z 300 r.p.n.e. Pierwszy raz zostały uznane za roślinę uprawną przez Palladiusza w IV w.p.n.e. Maliny były też uprawiane w okresie średniowiecza w przyklasztornych ogrodach.

Maliny to rośliny dość wymagające. Najlepiej rosną na próchnicznych glebach o pH 5- 6,5. Pędy krzewu dorastają do 2 m wysokości. Obecnie istnieje ponad 200 gatunków malin m.in. w kolorze: czarnym, pomarańczowym, żółtym i czerwonym. Najbardziej znanym gatunkiem jest (Rubus idaeus L) zwana również jako malina właściwa, która wyróżnia się wielkością owoców i ich słodkim smakiem.
Maliny są niskokaloryczne. Zawierają głównie węglowodany. Mają niewiele tłuszczu i białka. Są świetnym źródłem witamin grupy B, C, E i K oraz minerałów: żelazo, magnez, fosfor, miedź i potas. Owoce są również świetnym źródłem kwasów organicznych: jabłkowego, cytrynowego i salicylowego. Zawierają również ponad 100 olejków eterycznych.

Składniki odżywcze Świeże maliny
Porcja100 g
Kalorie52
Witaminy
Witamina A, RAE2 mcg
Karoten, alpha16 mcg
Karoten, beta12 mcg
Lutein + zeaxanthin136 mcg
Tiamina0.03 mg
Ryboflawina0.04 mg
Niacyna0.60 mg
Pantothenic acid0.33 mg
Witamina B60.06 mg
Foliany, DFE21 mcg
Witamina C26.20 mg
Witamina E (alpha-tocopherol)0.87 mg
Witamina K7.80 mcg
Witamina K17.80 mcg
Cholina12.30 mg
Składniki mineralne
Wapń, Ca25 mg
Miedź, Cu0.09 mg
Żelazo, Fe0.69 mg
Magnes, Mg22 mg
Mangan, Mn0.67 mg
Fosfor, P29 mg
Potas, K151 mg
Selen, Se0.20 mcg
Sód, Na1 mg
Cynk, Zn0.42 mg
Węglowodany
Węglowodany11.94 g
Błonnik6.50 g
Cukry4.42 g
Źródło: https://www.nutritionvalue.org/

Jakie są właściwości malin?

Owoce malin zawierają wiele cennych składników, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Źródło przeciwutleniaczy

Maliny są pełne przeciwutleniaczy, które zmniejszają stres oksydacyjny w komórkach — jedna z przyczyn chorób przewlekłych jak cukrzyca, choroby serca i metaboliczne. Maliny zawierają również silne związki przeciwutleniające. Analiza danych [1] pochodzących z wielu badań wykazały, że owoce mają duży potencjał prozdrowotny i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych m.in. zwłaszcza chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, otyłości i choroby Alzheimera. Inne badanie[2] przeprowadzone na myszach wykazało, że kwas elagowy zawarty w malinach może naprawiać uszkodzone przez stres oksydacyjny DNA.

Pomagają w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi

Maliny zawierają mało węglowodanów (w porcji 123 g jest 14,7 g węglowodanów) i 8 g błonnika. Indeks glikemiczny podobnie jak u większość owoców jagodowych jest niski i oscyluje w granicach 25. Owoce zawierają garbniki, które blokują alfa-amylazę, czyli enzym niezbędny do rozkładu skrobi.

Pomagają chronić przed rakiem

Specjaliści z National Cancer Institute przyznali, że wysoki poziom przeciwutleniaczy pomaga chronić przed rakiem. m.in. płuc, przełyku, żołądka i innymi rodzajami raka. Maliny wykazujące się duży ładunek antyoksydacyjnym, znajdują się w gronie owoców, które mają działanie silne antynowotworowe.
Potwierdzają to wyniki badań przeprowadzonych w 2010 roku przez badaczy z Clemson University w POłudniowe Karolinie, którzy postanowili komórki raka żołądka, okrężnicy i piersi poddano działaniu czerwonych malin Meekera. Okazuje się, że ekstrakt zabił ponad 90% komórek. Naukowcy oszacowali, że przeciwutleniacze mogą zniszczyć nawet 50% komórek raka piersi.[2]

Łagodzą objawy zapalenia stawów

Maliny blokują enzym COX-2, który odpowiedzialny jest za stany zapalne i ból.
W badaniu opublikowanym w Journal of Agricultural and Food Chemistry naukowcy wywołali u szczurów zapalenie stawów. [3] Zwierzęta testowane były w dwóch grupach. Pierwsza z nich przez miesiąc zatrzymywała ekstrakt malin druga zwykłą wodę. Pod koniec badania Okazało się, że u szczurów karmionych ekstraktem malin objawy zapalenia stawów były znacznie łagodniejsze a sam stan zapalny i uszkodzenia chrząstki zmniejszyły się odpowiednio o: 54 i 67%.6

Łagodzą objawy starzenia się

Maliny zawierają przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za proces starzenia. Zawierają również dużą ilość witaminy C, która stymuluje produkcję kolagenu i łagodzi uszkodzenia skóry wywołane promieniowaniem UV.


Opakowanie Go4Taste

Syrop malinowy gęsty - 500 ml – cena : 18,00 zł

Kup syrop malinowy w sklepie Go4taste

Jak powstaje syrop malinowy?

Syrop malinowy to naturalny produkt, który powstaje z owoców maliny. Syrop przygotowany metodą tradycyjną zazwyczaj zawiera sok malinowy, wodę i cukier lub miód. W zależności od potrzeb można dodać do niego również sok z cytryny będący naturalnym przeciwutleniaczem.
Syrop z malin możemy przygotować w warunkach domowych lub kupić produkt gotowy w sklepie. W drugi wypadku należy zwracać szczególną uwagę na skład syropu i wybierać produkty z potencjalnie największą zawartością soku malinowego (=25%). Dobry syrop malinowy powinien zawierać również że jak najmniejszą ilość składników. Im więcej naturalnych składników i mniej konserwantów tym lepiej.

Właściwości prozdrowotne syropu malinowego

Syrop z malin to produkt, który od wieków stosowany był w medycynie ludowej. Zarówno w stanach zapalnych przeziębieniach czy w leczeniu gorączki.

Sprawdzi się jako środek napotny

Już po upływie 60 min po spożyciu podwójnej dawki syropu z malin można odczuć nadmierne wydzielanie potu. Dzięki temu jest to domowy sposób na walkę z przeziębieniem i grypą. Syrop zawiera kwas salicylowy, który wzmaga wydzielanie potu i obniża gorączkę.

Wzmacnia układ odpornościowy

Zawiera dużą dawkę witaminy C, dlatego stosowany jest jako profilaktyka we wzmacnianiu układu odpornościowego. Łagodzi również kaszel. Stosowany jest pomocniczo w infekcjach górnych dróg oddechowych.

Pomaga w leczeniu gorączki

Syrop malinowy jest od wieków stosowany jako domowy środek pomagający w zbiciu gorączki. Ma działanie napotne, które pomaga w obniżeniu temp. ciała. Zawiera witaminy, minerały i polifenole, które pomagają w walce z gorączką.

Syrop malinowy na kaszel i przeziębienie (przepis)

Domowy syrop malinowy warto wykonać z malin pochodzących ze sprawdzonego źródła, np. z gospodarstwa ekologicznego.

Przepis na syrop malinowy z cytryną

Składniki:

  • 2 kg malin
  • 1,2 kg cukru
  • sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Maliny umyj i pozostaw na durszlaku do wysuszenia.
  2. Włóż do słoików i przesypuj naprzemiennie cukrem.
  3. Otwór zakryj gazą. Pozostaw w ciemnym i chłodnym miejscu na 2 dni.
  4. Po upływie tego czasu przecedź sok przez gęste sito.
  5. Pozostały w słojach cukier dodaj do soku.
  6. Podgrzewaj sok do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Uważaj, aby go nie zagotować.
  7. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj.
  8. Przelej do słoików lub buteleczek. Mocno zakręć.
  9. Odstaw do góry dnem, aż syrop wystygnie.
  10. Przechowuj w zacienionym miejscu.

Wykonanie domowego syropu malinowego jest pracochłonne. Dlatego warto kupić dobrej jakości syrop malinowy w sklepie ze zdrową żywnością. Taki syrop powinien zawierać minimum 25% soku z malin.

Syrop z malin – dawkowanie

Aby skorzystać z prozdrowotnych właściwości syropu malinowego, to należy go pić dwa razy dziennie po 30 ml przed posiłkiem.

Jak wykorzystać syrop malinowy w kuchni?

Syrop malinowy ma bardzo wiele zastosowań w kuchni.

  • Świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli, drinków (z alkoholem i bez) oraz do polania naleśników. Można nim również polać ciasto czekoladowe przed podaniem.
  • Świetnie sprawdzi się w kompozycji z sernikiem i lodami waniliowymi. Można nim polać również gofry albo domowej roboty budyń.
  • Syropem malinowym można zastąpić cukier do słodzenia herbaty.

Przypisy:

  1. Burton-Freeman, B. M., Sandhu, A. K., & Edirisinghe, I. (2016). Red Raspberries and Their Bioactive Polyphenols: Cardiometabolic and Neuronal Health Links. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(1), 44–65. https://doi.org/10.3945/an.115.009639
  2. Jason God, Patricia L. Tate, Lyndon L. Larcom, Red raspberries have antioxidant effects that play a minor role in the killing of stomach and colon cancer cells,Nutrition Research,
    Volume 30, Issue 11,2010, Pages 777-782, https://doi.org/10.1016/j.nutres.2010.10.004.
  3. Jean-Gilles D, Li L, Ma H, Yuan T, Chichester CO, Seeram NP. Anti-inflammatory effects of polyphenolic-enriched red raspberry extract in an antigen-inducedarthritis rat model. J Agric Food Chem. 2011.

Powiązane wpisy

W kategorii:Miody i syropy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Syrop malinowy gęsty - 500 ml
Syrop malinowy gęsty - 500 ml
18,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.