Pistacje niesolone i nieprażone to zdrowa, ale przede wszystkim wyjątkowo lubiana przez wszystkich przekąska. Jednak ceny tych orzechów nie należą do najniższych, więc wiele osób decyduje się na ich zakup jedynie okazjonalnie. Co wpływa na ich wartość?
Długi okres zapadalności
Uprawa pistacji nie jest inwestycją, która pozwala szybko się wzbogacić, ponieważ po posadzeniu drzew zaczyna się czerpać z nich zyski dopiero prawie dekadę później. Po pięciu latach zobaczy się swój pierwszy owoc pistacjowy, ale trzeba poczekać jeszcze kilka lat, zanim zacznie się je sprzedawać. Drzewo pistacjowe, które ma przynosić zbiory, musi mieć co najmniej siedem do dziesięciu lat. Rośliny potrzebują następnych dziesięciu lat na osiągnięcie maksymalnej produkcji.
Rzadkie drzewa pistacjowe
Produkcja pistacji nieprażonych jest ograniczona do niektórych regionów świata. Na przykład w 2017/2018 roku Iran i USA przejęły aż 75% całkowitej produkcji światowej. Inne kraje, takie jak Turcja, Syria, Włochy, Chiny, Grecja i Afganistan produkują resztę. To klimat jest najważniejszym czynnikiem decydującym o tym, gdzie posadzić pistacje. Drzewa pistacjowe nie mogą się rozwijać w obszarach o wysokiej wilgotności. Wolą długie, suche i gorące lata, podczas gdy zimą temperatury powinny być niższe, ale niepozwalające na marznięcie roślin. Potrzebują co najmniej 200 dni okresu bezszronowego, aby uniknąć uszkodzenia kwiatostanów. Ciepło wymagane podczas spoczynku powinno trwać co najmniej 1000 godzin, co przekłada się na co najmniej trzy miesiące. Ze względu na te surowe warunki klimatyczne w USA pistacje mogą dobrze rosnąć tylko w Kalifornii, Nowym Meksyku, Teksasie i Arizonie. Gleba potrzebna do ich produkcji jest także dość wymagająca. Dobrze sobie radzą na przepuszczalnych podłożach, takich jak gleby piaszczysto-gliniaste, które najczęściej występują w suchych obszarach.
Sortowanie ręczne
Zbiór pistacji odbywa się w trzech etapach, ponieważ owoce dojrzewają w różnym czasie. W związku z tym w pierwszym etapie zbiera się 60% orzechów, które jeszcze dojrzeją, podczas gdy reszta jest zbierana w ciągu dwóch tygodni. Zbiór jest dość pracochłonny, jeśli odbywa się ręcznie, ponieważ wówczas potrząsa się drzewami. Poza tym należy zachować ostrożność. Jeśli orzech w łupinie uderzy o ziemię, oznacza to stratę, ponieważ zostanie zabrudzony, co prowadzi do niskiej jakości. Dlatego siatki są rozciągnięte pod zadaszeniami, tak aby to na nie spadły orzechy.
Po zbiorach orzechy należy sortować ręcznie. Chociaż istnieją maszyny, które ułatwiają tę pracę, mogłyby ominąć one wiele orzechów, więc ręczne sortowanie jest dokładniejsze, ale bardziej czasochłonne. Sortowanie usuwa te z przebarwieniami, a także pomaga w ich podzieleniu według rozmiaru przed uprażeniem, soleniem, a następnie zapakowaniem.
Mała liczba pistacji na drzewo
W wieku pięciu lat jedno drzewo pistacjowe będzie produkować tylko 1 kilogram suchych orzechów i od 2,5 do 5 kilogramów świeżych orzechów. Po 7–10 latach ilość stopniowo wzrośnie do co najmniej 6 kilogramów suchych orzechów i 15 kilogramów świeżo zebranych owoców.
Klimat
Orzechy pistacjowe wymagają upałów, ale jednocześnie potrzebują dużo wody do uprawy. Wiąże się to zazwyczaj z doprowadzeniem wody do konkretnych drzewek. Ponieważ nie jest to tanie, koszt jest przenoszony na kupującego poprzez wysoką cenę sprzedaży.
Przeczytaj więcej o niezwykłych właściwościach pistacji w artykule: Pistacje i ich właściwości