Prosty i szybki przepis na smaczne ciasto z orzechami, rumem i czekoladą.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 250 g masła
- - 200 g drobnego cukru
- - 7,5 g cukru waniliowego
- - 4 jaja
- - 2 łyżki rumu
- - 250 g mąki
- - 11 g proszku do pieczenia
- - 150 g orzechów laskowych
- - 100 g czekolady
Polewa:
- - 100 g czekolady
- - 20 g masła
- - 100 g cukru pudru
- - 3 łyżki rumu
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: 60 minut
Całkowity czas: 1 godzina 40 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Utrzeć masło na pianę. Stopniowo dodawać cukier, jajka i rum.
Etap 2
Stopniowo dodawać mieszankę mąki i proszku do pieczenia, a następnie orzechy laskowe i czekoladę startą na małe kawałki.
Etap 3
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.
Etap 4
Piec w średniej temperaturze przez około 60 minut (należy pilnować pieczenia). Pozostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy.
Etap 5
Polewa: roztopić czekoladę i masło. Dodać cukier i rum. Polać wierzch i brzegi ciasta.
Wskazówka:
Orzechy laskowe można zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_delice-aux-noisettes_15492.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka