• Ciasto z orzechami laskowymi, rumem i polewą czekoladową

    Prosty i szybki przepis na smaczne ciasto z orzechami, rumem i czekoladą.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 250 g masła
    • - 200 g drobnego cukru
    • - 7,5 g cukru waniliowego
    • - 4 jaja
    • - 2 łyżki rumu
    • - 250 g mąki
    • - 11 g proszku do pieczenia
    • - 150 g orzechów laskowych
    • - 100 g czekolady

    Polewa:

    • - 100 g czekolady
    • - 20 g masła
    • - 100 g cukru pudru
    • - 3 łyżki rumu

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 40 minut 
    Pieczenie: 60 minut 
    Całkowity czas: 1 godzina 40 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Utrzeć masło na pianę. Stopniowo dodawać cukier, jajka i rum.

    Etap 2

    Stopniowo dodawać mieszankę mąki i proszku do pieczenia, a następnie orzechy laskowe i czekoladę startą na małe kawałki.

    Etap 3

    Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.

    Etap 4

    Piec w średniej temperaturze przez około 60 minut (należy pilnować pieczenia). Pozostawić do wystygnięcia i wyjąć z formy.

    Etap 5

    Polewa: roztopić czekoladę i masło. Dodać cukier i rum. Polać wierzch i brzegi ciasta.

    Wskazówka:

    Orzechy laskowe można zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_delice-aux-noisettes_15492.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć