• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Przekąski na imprezę z nasionami i orzechami

Wielkimi krokami zbliża się karnawał. Niezależnie czy planujesz domówkę, czy spędzenie tego ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Ryże / Ryż naturalny i jego właściwości

29 maja 2018

Ryż naturalny i jego właściwości

Spis treści pokaż
1. Wartości odżywcze ryżu naturalnego
2. Właściwości ryżu naturalnego
3. Zawartość witamin i minerałów
4. Zastosowanie ryżu brązowego naturalnego

Ryż jest podstawowym pożywieniem w większości krajów azjatyckich. Jest to złożony węglowodan, zbudowany z cząsteczek cukru, które są połączone w długie, złożone łańcuchy, które dostarczają witamin, minerałów i błonnika istotnych dla zdrowia.

Podobnie jak wszystkie pełne ziarna, ryż ma trzy jadalne części – otręby, zarodki i bielmo.

W zależności od odmiany ryż może mieć wiele różnych kolorów – brązowy, czerwony, czarny itd. – chociaż większość z nich po zmieleniu w celu usunięcia otrębów i zarodków wygląda podobnie jak biała.

Każde ziarno ryżu brązowego jest żywym nasionem ryżu, z zachowaniem otrębów i zarodków. Łatwo kiełkuje przy pomocy odpowiedniej wilgoci i tlenu. Natomiast biały ryż stracił otręby i zarodki w procesie polerowania i wybielania. Nie może kiełkować i gnije po moczeniu w wodzie przez kilka dni.

Wartości odżywcze ryżu naturalnego

Wartości odżywcze na 100 gram suchego ryżu naturalnego:

  • kalorie (wartość energetyczna): 370 kcal / 1549 kJ;
  • białko: 7,94 g;
  • tłuszcz ogółem: 2,92 g;
  • kwasy tłuszczowe nasycone: 0,584 g;
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 1,056 g;
  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 1,044 g;
  • kwasy tłuszczowe omega-3: 0,040 g;
  • kwasy tłuszczowe omega-6: 1,004 g;
  • węglowodany: 77,24 g;
  • błonnik pokarmowy: 3,5 g.

Witaminy:

  • witamina E: 0,59 mg;
  • witamina K1: 1,9 µg;
  • witamina B1: 0,401 mg;
  • witamina B2: 0,093 mg;
  • witamina B3 (PP): 5,091 mg;
  • witamina B6: 0,353 mg;
  • witamina B9 (kwas foliowy): 20 µg;
  • witamina B5: 1,493 mg.

Minerały:

  • wapń: 23 mg;
  • żelazo: 1,47 mg;
  • magnez: 143 mg;
  • fosfor: 333 mg;
  • potas: 223 mg;
  • sód: 7 mg;
  • cynk: 2,02 mg;
  • miedź: 0,28 mg;
  • mangan: 3,74 mg;
  • selen: 23,4 µg.

Opakowanie Go4Taste

Ryż brązowy naturalny - 1kg – cena : 8,00 zł

Kup ryż brązowy sklep go4taste

Właściwości ryżu naturalnego

W porównaniu z białym ryżem, naturalny ryż ma wyższą zawartość protein, lipidów, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów.

Lipidy w ryżu naturalnym składają się głównie z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do utrzymania zdrowej błony komórkowej. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy w brązowym ryżu jest o 200% wyższy niż w przypadku białego ryżu i działa jako skuteczny magnes oczyszczający dla układu trawiennego.

Zawartość witamin i minerałów

Naturalny ryż zawiera o wiele więcej kompleksowej witaminy B i E niż biały ryż. Zawartość minerałów w naturalnym ryżu obejmuje wapń, magnez, cynk i chrom. Wapń jest niezbędnym pierwiastkiem dla silnych zębów i kości. Magnez jest ważny dla tworzenia DNA. Cynk jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania gruczołów płciowych. Chrom ułatwia absorpcję glukozy przez komórki. Dlatego niezbędne jest regulowanie poziomu cukru we krwi i kontrola cukrzycy.

Naturalny ryż zawiera również związki fitochemiczne, takie jak inozytol, oryzanol i fitosterole. Inozytol jest niezbędny w metabolizmie lipidów i cholesterolu. Oryzanol może obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i wolnych rodnikach, które mogą być rakotwórcze (powodując raka). Fitosterole mogą hamować syntezę złych cholesteroli. Wykazuje także działanie przeciwzapalne i dlatego jest niezbędny do wzmocnienia układu odpornościowego organizmu.

Zastosowanie ryżu brązowego naturalnego

Ryż brązowy naturalny wymaga nieco dłuższej obróbki cieplnej niż wersja biała. Okres przydatności do spożycia w przypadku ryżu naturalnego wynosi około pół roku. W celu przedłużenia jego przechowywania należy go włożyć do hermetycznego pojemnika.

Ryż naturalny sprawdzi się jako dodatek do klasycznych potraw podawanych z ryżem białym. Jest istotnym elementem diety wegetariańskiej.

Powiązane wpisy

W kategorii:Ryże

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Ryż brązowy naturalny - 1kg
Ryż brązowy naturalny - 1kg
8,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.